Nyáron kezdődik a parndorfi halálkamion-ügy másodfokú tárgyalása

Vissza a címlapra
Nyáron kezdődik a parndorfi halálkamion-ügy másodfokú tárgyalása

2019. június 6-án, csütörtökön kezdődik a „ parndorfi halálkamion-ügy" tárgyalása a Szegedi Ítélőtáblán. (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

A további tárgyalási napok: június 7. péntek, június 13. csütörtök, június 14. péntek. Határozathirdetés - a tervek szerint - június 20-án csütörtökön várható.

A II. fokú tárgyalás előzményei

2015. augusztus 26-án az osztrák rendőrök egy magyar feliratú teherautót találtak az A4-es autópálya mentén Parndorfnál. Az autó rakteréből 71 holttest került elő, a halottak között nyolc nő és négy gyerek volt. Még magyar területen járhattak, amikor mindannyian megfulladtak az emberek szállítására alkalmatlan teherkocsiban, amelyet az embercsempészek Lajosmizsén vásároltak.

A csempészbanda tagjai - hátrahagyva a halottakkal teli kamiont - elmenekültek, visszautaztak Magyarországra.

A 71 ember halálát okozó büntetőügy tárgyalása 2017. június 21-én kezdődött a Kecskeméti Törvényszéken, és 44 tárgyalási nap után a törvényszék 2018 június közepén hozta meg az ítéletét.

A 14 vádlottas ügyben az I. rendű afgán, a II., III. és IV. rendű három bolgár állampolgárságú vádlottakat (akiket közvetlenül is felelőseknek talált a bíróság a 71 ember halálában) társtettesként, folytatólagosan elkövetett embercsempészetben és bűnsegédként elkövetett emberölésben mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék, ezért bűnszervezet tagjaként valamennyiüket 25 év fegyházra ítélték. Az V.-XIV. rendű vádlottak büntetése 3 és 12 év közötti szabadságvesztés lett. A szökésben lévő VII., XII. és XIV. rendű vádlottakat távollétükben ítélte el a törvényszék.

Az ügy ellenérdekű fellebbezések után került a Szegedi Ítélőtáblára.