Mozart: Zongoraversenyek No. 25 és 27 - Anderszewski

Vissza a címlapra
Mozart: Zongoraversenyek No. 25 és 27 - Anderszewski

A lengyel zongoraművész-karmestert: Piotr Anderszewskit egy nagyon jól sikerült album megjelentetésével köszönti közelgő születésnapja alkalmából a Warner Classics.

A világhírű lengyel zongoraművész: Piotr Anderszewski különböző zenekarok oldalán már évek óta építgeti a maga Mozart zongoraversenyekből álló sorozatát - és most egy újabb jól sikerült lemezzel folytatja. A pálya persze telített, hiszen Wolfgang Amadeus Mozart az egyik legnépszerűbb zeneszerző a hang- és képrögzítés tekintetében is. Zongoraversenyeiből több száz felvétel érhető el és hallgatható meg - ezen oknál fogva konkrétan az itt most kiadott C-dúr zongoraverseny K503 No.25 és a B-dúr zongoraverseny K595 No.27 esetében szintén számos jól sikerült felvétel kínálkozik összevetésre. De hát a világ halad, és újabbnál újabb kiváló zongoristák méretik meg magukat a legnépszerűbb zenedarabokkal - és mint itt is tapasztaljuk: nagy sikerrel.

Anderszewski kivételes képességekkel megáldott művész; és emellett megalapozott, jól megfogott személyes koncepcióval rendelkezik Mozart zongoraversenyeiről. Bár modern nagyzongorán játszik, mégis történeti aspektusokat is figyelembe véve alakítja ki saját felfogását e művekről. Ráadásul Mozarthoz hasonlatosan - aki köztudottan saját előadásra írta zongoraversenyeit - nemcsak játssza, de a zongora mellől vezényli is azokat.

Zenekara ezúttal az Európai Kamarazenekar: a két versenyűhöz éppen megfelelő létszámú és rugalmasságú első osztályú együttes. Elmondható hogy érzékeny, nagyszerű partnerként vannak jelen mindvégig - és kiválóan megvalósítják a zongorista-karmester koncepcióját, miszerint Anderszewski egyfajta kamarazenei kontextusban tekint Mozart zongoraversenyeire, és úgy is adja elő őket. Zenekar és szólista szép, stílusos párbeszédet folytat.

Tartalmukat tekintve mély, nagy zenék ezek a kései Mozart művek: a No. 25 egy nagyon összetett és kifinomult darab még a versenyművek sorozatában is; a no. 27 pedig egyenesen a szerző utolsó zongoraversenye - melyek halála évében mutatott be. Anderszewski játéka pontos - de mégis felszabadult és élvezetes; közös produkciójuk a zenekarral briliáns: teret és levegőt hagyva egymásnak bontják ki a művek kivételes szépségeit.

Komlós József JR