Kutyafürdetési kisokos

Vissza a címlapra
Kutyafürdetési kisokos

A manapság népszerű fajtákkal rendszeresen járnak a kutyakozmetikushoz, de időnként a nagyobb testű, kinti kutyákra is ráfér egy alapos buksimosás. A fürdetéssel kapcsolatban gyakori kérdés, hogy milyen samponnal és milyen gyakran kell elvégezni. Ide kapcsolódik az is, hogy a bolha- és kullancsirtó szereket a tisztálkodás után mennyi idővel érdemes a négylábú bőrére csepegtetni.

Ebben a cikkben megválaszoljuk az összes felmerülő kérdést, ami a kutya mosdatásával kapcsolatban felmerülhet.

Kutyabőrre kutyasampon

A kutyák bőrének legfelső rétege, a szaruréteg jóval vékonyabb, mint az embereké. Testük nagy részét szőr borítja, ami megvédi őket a külső hatásoktól. Ezt egészíti ki a faggyúmirigy, ami állandó működésével a szőr és a bőr felületén egy védőköpenyt alkot a kórokozók ellen. Az emberekétől eltérő felépítés miatt van arra szükség, hogy a BioZoo.hu természetes kutyasamponját használd kedvenced érdekében. Az emberi használatra gyártott termékekben, de még az állatoknak szánt tubusokban is megtalálhatók olyan erős vegyszerek, mint a Sodium Laureth Sulfate, ami egyszerűen lemarja ezt a védőréteget.

Itt a fürdésidő!

De pontosan mikor is? A lakásban tartott négylábúak valószínűleg gyakrabban kerülnek a kádba, mint a kinti társaik. Egy-egy séta alkalmával, ha belehempergett valamibe, vagy nyakig sáros lett, elkerülhetetlen a procedúra. Ezeken a rendkívüli alkalmakon kívül viszont elég havonta egy alapos mosdás. Természetesen ezt igazíthatod a saját igényedhez: ha te már két hét után érzed a kutyaszagot, akkor fürdetheted gyakrabban. Heti egynél többször azonban semmiképp ne tedd kádba, mert többet árthatsz vele, mint használsz.

Jöhetnek a bolhairtó cseppek...

... ha kivártad a három teljes napot. A tiszta szőrről lemosódott a faggyúréteg, ezért ha azonnal rácsepegteted az erős vegyszert, megmarja a kutyus bőrének a felső rétegét. Két lehetőséged van: ha a vegyi kezelésben bízol, akkor vársz türelmesen vagy természetes összetevőkből készült szereket vagy nyakörvet használsz. Ha levendula- vagy citromfűillatú készítménnyel csutakolod a kedvenced, akkor is messzire elkerülik a vérszívók, mert számukra ezek nem kellemes illatok.

Bőrbetegségek kezelése speciális samponokkal

Ha a négylábú bőrén változás következik be, azt könnyen észre fogod venni. Sok betegség jár viszketéssel, tehát feltűnően sokszor fog vakarózni vagy egyes testrészeit nyaldossa. Jelentkezhet kipirosodás, esetleg szőrvesztés is. Ezek háttérben sok dolog meghúzódhat: a túl gyakori fürdetés, nem megfelelő pH-tartalmú készítmény használata, korpa, seborrhea, allergia. Első körben mindenképpen keress fel egy állatorvost, majd a javaslata alapján keress olyan természetes alapanyagokból álló fürdetőt, ami enyhíti a kutya kínzó tüneteit.

Látogasd meg a BioZoo.hu webáruházat, ha szeretnéd, hogy hűséges társad ne csak jó illatú, de egészséges is legyen az utolsó szőrszáláig!