Kezdődik az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

Vissza a címlapra
Kezdődik az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018. május 15. és június 15. között „Egyéni gazdaságok júniusi összeírása, 2018" elnevezéssel mezőgazdasági összeírást tart, amelynek eszmei időpontja június 1-je. Az adatszolgáltatás a kijelölt adatszolgáltatók számára kötelező. (Fotó Lencsés János)

Az adatfelvétel a szántóföldi növények és a zöldségfélék termesztésére, felhasználására, a szántóként használt üvegház és fóliasátor alatti területek hasznosítására, a szőlő- és gyümölcstermesztésre terjed ki, valamint számba veszi a főbb haszonállatfajokat, az állományokban az előző év vége óta bekövetkezett változásokat, és a vágóhidakon kívül levágott állatokat is.

A jelentős mezőgazdasági tevékenységet végző mintegy 3500 egyéni gazdaság kizárólag interneten keresztül, önkitöltéssel szolgáltathat adatot. Az érintettek az emezo.ksh.hu oldalon június 15-ig tölthetik ki a kérdőívet, levélben vagy e-mailben kapott felhasználói azonosító és jelszó megadásával.

A mintakörzetek azon nem kiemelt adatszolgáltatóinak, amelyek postai úton vagy e-mailben kapnak felkérő levelet, lehetőségük van a kérdőív elektronikus kitöltésére. Az internetes adatszolgáltatás a kapott felhasználói azonosító és jelszó megadásával az emezo.ksh.hu oldalon május 15. és 22. között lehetséges, így a sikeres elektronikus kitöltés esetén az összeíró már nem keresi fel a kijelölt címet. Azokat, akik nem élnek az internetes önkitöltés lehetőségével, vagy nem kaptak azonosítót, május 23. és június 15. között összeíró keresi fel. Az adatszolgáltatás az ország 484 településének 648 mezőgazdasági mintakörzetében mintegy 106 ezer címet érint.

Az adatfelvételben érintett települések jegyzőit a KSH levélben értesíti, ebben tájékoztatást kapnak az összeírásról, illetve a településen felvételt végző számlálóbiztosokról is.

A felmérés a magyar mezőgazdaság, azon belül a gazdálkodók érdekeit szolgálja, az összeírásból származó információk pedig az agráriumot érintő hazai és uniós döntések meghozatalához szükségesek. Az összeírásból származó adatokat a KSH a hivatalos statisztikáról szóló törvény és az információs önrendelkezési jogról és az információ szabadságról szóló törvény alapján bizalmasan kezeli, kizárólag statisztikai célokra használja, közlésük kizárólag összesített formában történik.

Bács-Kiskun megyében 50 településen 72 összeíró lesz.

További információ az adatgyűjtésről