Kelendő a búzánk Európában

Vissza a címlapra
Kelendő a búzánk Európában

A szokottnál két héttel korábban befejeződött idehaza a nyári aratás. Az ország kenyér- és takarmánygabona szükséglete a magtárakba került és jut exportra is a termésből.

A magyar búzát magas áron vásárolják fel az európai piacon - mondta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár Dányban tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy a több mint egymillió-hatszázezer hektáros vetésterületről összesen 7,2 millió tonna termést takarítottak be a gazdák.

A búza, árpa, rozs, zab, tritikálé, repce és magborsó szinte mindegyikéről elmondható, hogy a termésátlagok kis mértékben elmaradtak a korábbi években tapasztaltaktól.

Az államtitkár kiemelte, hogy a legfontosabb kenyérgabonánkból, az őszi búzából több mint ötmillió tonna termett. Ennek termésátlaga hét százalékkal lett kevesebb, mint ahogyan az elmúlt öt évben megszokhatták a gazdák. Az árak azonban meredeken emelkednek, ez pedig ellensúlyozza a gazdák számára a kiesést. Európa-szerte keresik a magyar búzát - hangsúlyozta.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta, a vártnál kissé gyengébb termés az idei, szokatlan időjárás számlájára írható, így aztán kisebb terméssel is elégedettnek kell lennie a termelőknek. Jó hír viszont hogy a kereskedők keresik a magyar búzát, hiszen a világ nagy gabonatermő területeit aszály sújtotta. Németországban például tízmillió tonnával kevesebb búza termett, mint eddig, emiatt emelkednek a búzaárak. Lengyel és német kereskedők révén nagyjából 2,5 millió magyar búza kerül magas áron az európai piacra.