Kamatdöntés - Az MNB szerint továbbra is az infláció az egyetlen horgony

Vissza a címlapra
Kamatdöntés - Az MNB szerint továbbra is az infláció az egyetlen horgony

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyetlen horgonya az infláció, amely várhatóan 2019 közepétől fenntartható szerkezetben eléri a 3 százalékos célt - erősítette meg a monetáris tanács keddi kamatdöntése után.

Az MNB rámutatott: az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása továbbra is szükséges.

A monetáris tanács az alapkamatot, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatát és az egyhetes jegybanki fedezett hitel kamatát 0,9 százalékon, az egynapos jegybanki betét kamatát pedig mínusz 0,15 százalékon hagyta.

A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.

Az olajár-változás inflációt emelő hatása átmeneti, annak kifutásával válik lehetségessé az inflációs cél fenntartható elérése - fejtette ki az MNB utalva arra, hogy a jelenlegi eszköztár alkalmazásával biztosítják a laza monetáris kondíciók fennmaradását.

Megjegyezték: a júniusi előrejelzés feltevéseinek teljesülése mellett a fogyasztóiár-index a következő hónapokban az olajár-növekedés miatt átmenetileg enyhén 3 százalék felett alakul. Középtávon az erősödő fogyasztás az inflációs alapfolyamatok fokozatos emelkedéséhez vezet - tették hozzá. Az MNB szerint ugyanakkor az árszínvonal növekedését, a mérsékelt külső inflációs alapfolyamatok és a historikusan alacsony szinten stabilizálódó inflációs várakozások mellett, a többlépcsős munkáltatóijárulék-mérséklés, illetve az idei évi áfakulcs-csökkentések is lassítják.

Az inflációs alapfolyamatok a jegybanki várakozással összhangban alakultak - így kommentálta a grémium a júniusi adatokat, amikor az infláció enyhén meghaladta a 3 százalékot, míg a maginfláció 2,4 százalék maradt.

A jegybank szerint a nemzetközi változékony környezet óvatosabb megközelítést igényel. Emlékeztettek: az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban a nemzetközi pénzügyi piaci hangulat változó volt, amelynek hatására a hazai pénzpiacokon is megemelkedett az eszközárak volatilitása, ugyanakkor az elmúlt hetekben korrekció volt megfigyelhető. Ezen folyamatokat a jegybank az elsődleges célja, az inflációs cél fenntartható elérése szempontjából értékeli, azok tartósságára helyezve a hangsúlyt.

Az MNB arra számít, hogy az irányadó kamatok legalább 2019 nyaráig változatlanok maradnak, így a monetáris politikai környezet az euróövezetben továbbra is laza maradhat.

A tanács a közlemény szerint fenntartja a három hónapos betétállomány 75 milliárd forintos mennyiségi korlátját. Emellett a harmadik negyedévre megcélzott átlagos kiszorítandó likviditás mértékét legalább 400-600 milliárd forintban határozta meg.

A jegybank megerősítette: mind a jelzáloglevél-vásárlásokat, mind a monetáris politikai célú kamatcsereeszközt programszerűen kívánja működtetni, így azok a monetáris politikai eszköztár szerves részét képezik. A jelzáloglevél-vásárlásoknak köszönhetően csökkent a finanszírozási költség, ami ösztönzőleg hatott az elsődleges piaci kibocsátásokra, elősegítve ezáltal az MNB szerint a fix kamatozású hitelek térnyerését is.

A jegybank megállapította, a magyar gazdaságot változatlanul stabil fundamentumok jellemzik, dinamikus gazdasági növekedés mellett az ország külső adóssága jelentősen csökkent, finanszírozási képessége tartósan magas. A fiskális folyamatok fenntarthatók, a költségvetés hiánya alacsony, a GDP-arányos államadósság folyamatosan zsugorodik, a devizaadósság aránya pedig jelentősen csökkent - fűzte hozzá. Az ősszel bevezetésre kerülő adósságfék-szabályozás a központi bank szerint elősegíti a lakáshitelezés egészséges szerkezetben történő, fenntartható növekedését.

A jegybank arra is kitért, hogy az előző kamatdöntés óta beérkező konjunktúraadatok továbbra is élénk gazdasági növekedést vetítenek előre. A munkaerő iránti kereslet változatlanul erős, a munkanélküliségi ráta historikus mélypontra csökkent - tették hozzá.

A monetáris tanács szerint a GDP bővülése idén 4,4 százalékon alakul, majd - az előrejelzés feltevéseinek teljesülése mellett - 2019-től fokozatosan lassul.

(MTI)


FRISSÍTÉS:

Erősödött a forint azután, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem változtatott az alapkamaton kedden.

A kamatdöntés bejelentése előtt az euró 326,48 forintot, a frank 280,85 forintot, a dollár pedig 278,50 forintot ért.

Két órával később, röviddel 16 óra után az euró 325,66 forintra, a frank 280,13 forintra, a dollár pedig 278,02 forintra gyengült.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden azt közölte, hogy a monetáris tanács nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és a kamatfolyosó sem módosult.

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A monetáris tanács keddi kamatdöntése után megerősítette, hogy az MNB egyetlen horgonya az infláció, amely várhatóan 2019 közepétől, fenntartható szerkezetben, eléri a 3 százalékos célt.

Az MNB rámutatott: az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása továbbra is szükséges.

(MTI)