Jethro Tull: Heavy Horses

Vissza a címlapra
Jethro Tull: Heavy Horses

A Jethro Tull „Heavy Horses" című albuma az USA-ban 1978. április 10-én - illetve Nagy Britanniában rá pár napra 21-én jelent meg, és most a 40. évfordulója alkalmából több változatban újra kiadta a Warner. A standard CD és a vinyl formátumok mellett limitált példányszámban az üzletekbe került egy különleges deluxe változat is, melyet Steven Wilson és Jacko Jakszyk kevertek újra.

Tavaly volt ötven éves a Jethro Tull, és most a tizenegyedik stúdióalbumról emlékezünk meg, mely kereken negyven éve látott napvilágot. Annál is inkább, mert a 'Heavy Horses' valóban egy különleges alkotás több szempontból is. A zenekar szempontjából az egyik kiemelkedő lemez, egy igazán fajsúlyos alkotás lett - talán az utolsó nagy dobásuk. A világ 1978-ban már a diszkótól és még inkább az egyre erőteljesebb fiatal újhullámos zenekaroktól volt hangos - a hatvanas évek végétől uralkodó hard rock és progresszív zenekarok pedig a túlélésért küzdöttek.

Ezért is különösen tiszteletre és figyelemre méltó ez a lendület és eredetiség, mellyel az énekes-fuvolás frontember: Ian Anderson producerelésében elkészítették a Heavy Horses című albumot. A mára már klasszikussá lett album zenei világa a progresszív elemek mellett erős népzenei alapokra épült, és olyan slágereket rejt, mint "Heavy Horses", a "Moths" és az "Acres Wild". Szövegeiben pedig erősen kötődik Anderson vidéki eszményeihez és közvetlen életéhez a birtokán.

Jó ezt az időt álló alkotást - mely talán legkedvesebb Jethro Tull albumom - új kiadásban is kézbe venni; bizonyítván, hogy az érték időt álló és korokon átívelő stílusoktól függetlenül, minden formájában. Újra fel lehet tenni 33-as lemezként a tányérra, be lehet tenni a CD lejátszóba. De az a gyújtó, aki a különlegességekre vágyik és az extrákat keresi, az is megtalálja a választását a 96 oldalas füzettel, három CD-vel és két DVD-vel, 22 kiadatlan felvétellel megjelenő albummal.

(Komlós József JR)