Hogyan éld meg a pillanatot a mai felgyorsult világban?

Vissza a címlapra
Hogyan éld meg a pillanatot a mai felgyorsult világban?

Ahogy a természet megújul tavasszal, úgy lenne érdemes a saját életedet is megújítani azzal, hogy a jelenre, mindig az adott pillanatra koncentrálsz. Korunk betegsége, hogy sokan elmennek a most szépségei mellett azért, mert állandóan azon rágódnak, ami történt, vagy épp amiatt aggódnak, ami történni fog.

Mit kell tudni a mindfulness-ről?

A mindfulness az a tudatos jelenlét, amire a buddhizmus is épül, de ma már világszerte elterjedt. Most kezdik újra felfedezni az emberek azt, hogy mennyivel praktikusabb és egészségesebb, ha egyszerre csak egy dologra koncentrálunk és azt száz százalékosan megéljük.

Biztosan te is voltál már úgy, hogy merőben máshol jártak a gondolataid, mint amit éppen csináltál. Ezt főleg monoton és egyhangú tevékenység során lehet megfigyelni, hiszen szinte borítékolható, hogy mondjuk mosogatás vagy vasalás közben máshol járnak a gondolataink. Bármilyen hihetetlen, rengeteg stressztől kímélhetjük meg magunkat akkor, ha csak arra koncentrálunk, amit éppen teszünk. Szerencsére ez a technika bizonyos fokú gyakorlással elsajátítható, de mindenképp kitartás és fegyelem kell hozzá.

Maga a mindfulness gyakorlása négy különböző téma köré épül, melyek mindegyike megköveteli az éber figyelmet a pillanatra. A következő felsorolásban található pontok adják a tudatos figyelem alapját.

- a test, továbbá az érzékszervekkel tapasztalható információk és a légzés

- az érzések és érzelmek

- a tudattartalmak

- a dhammák, amely például a keletkezés és elmúlás feletti elmélkedést jelenti

Próbáld ki és építsd be a napodba!

Szerencsére ezt a technikát ma már bárhol, bármikor alkalmazhatod, hiszen sem időhöz, sem helyhez nincs kötve. Mondhatnánk úgy is, hogy a legjobb kezdés az itt és a most. A gyakorlás során nincs más dolgod, mint az adott pillanat minden elemét figyelni és észrevenni a benne rejlő szépséget és létezést. Az Agyserkentő.hu kínálatában kapható csomagok segítenek a koncentrált figyelemben!

Ha van gyermeked vagy házi kedvenced, sokat segíthet abban, hogy megértesd ezt a folyamatot. Játszótérre menet vagy kutyasétáltatás közben az ember könnyen előveszi a mobiltelefonját és belefeledkezik annak használatába. De mi lenne, ha inkább a lépteidre figyelnél, a meleg napfényre az arcodon, a szellő simogatására vagy épp a zümmögő méhekre? Ezek mindegyike olyan dolog, ami a pillanattal elrepül és ha elkezded tudatosan figyelni, rájössz, hogy mennyi érdekes dolog mellett megyünk el nap mint nap. Ahogy a gyermekek és a kutyák is a pillanatnak élnek, minden fűszálnak, minden bogárnak örülnek, miért ne tehetnénk így mi is?!

Legközelebb, amikor valamilyen unalmasnak tűnő tevékenységet végzel, vedd észre a benne rejlő szépségeket. Ha eszel, az ízekre koncentrálj, olvasás közben a könyv hőseire helyezd a hangsúlyt, ha pedig fürdesz, a buborékokra, a víz lágy érintésére, gyöngyöződésére figyelj! Lásd meg a pillanatban rejlő szépségeket!