Hogyan csökkenthető a CNC gépek állásideje?

Vissza a címlapra
Hogyan csökkenthető a CNC gépek állásideje?

A leállás az egyik legrettegettebb szó a cnc gépek üzemeltetésében, a legtöbbször ugyanis nem tudjuk, meddig fog tartani, mekkora lesz a termeléskiesés. Olyan ez, mint amikor az autó leáll, hirtelen fogalmunk sincs arról, hogy a benzin fogyott ki, túlmelegedett a motor, vagy komolyabb baj van.

Egy autó leállása viszont nem okoz akkora gondokat, mint egy ipari berendezés leállása, éppen ezért mindent el kell követni, hogy ne következzen be, vagy ha mégis elkerülhetetlen, a lehető legrövidebb ideig tartson. Erre mutatunk néhány módszert ebben a cikkben.

Miért olyan nagy probléma a leállás?

Ipari berendezéseknél a leállás súlyos anyagi terheket ró a vállalkozásra. Egyrészt ki kell fizetni a javítást,, másrészt viszont a termeléskiesés határidő csúszásokat és bevételkiesést eredményez, nem is beszélve a presztízs veszteségről, a vállalkozás megítélésének romlásáról.

Milyen módszerekkel lehet csökkenteni az állásidőt?

A legjobb módszer a megelőzés. Rendszeres karbantartással, meghatározott időközönkénti vagy meghatározott üzemidő utáni ellenőrzéssel sokat tehetünk a leállás elkerülése érdekében. A fogyó, kopó alkatrészekből mindig kell tartalékolni. Ez a tervszerű karbantartás növeli a gép élettartamát.

A karbantartási stratégia része, hogy egy megbízható szerviz partnerrel szerződünk az ellenőrzésekre, helyszíni javításokra, valamint távsegítséget (online diagnosztikát) is igénybe lehet venni. A magasan kvalifikált szervizmérnökök segítségével a hibák gyorsabban beazonosíthatók és javíthatók. Fontos, hogy a szervizpartner folyamatos technikai támogatást és tanácsadást biztosítson.

A COWARE egy innovatív javítási szolgáltatást vezetett be, a cserejavítást.

A cserejavítás előnyei

A cserejavítás (exchange szerviz) lényege, hogy a hibás alkatrészeket egy másik, teljesen felújított elemre cserélik.

A cserejavítás általában sokkal előnyösebb a hagyományos javításnál:

● Fix áron történik
● Nem kell az alkatrészeket raktáron tartani
● Költséghatékony, mivel nem kell új alkatrészt vásárolni
● Gyorsan megoldódik a probléma
● Csökken a gépállás idő, hiszen másnap már beépíthető a teljesen felújított alkatrész.

Első lépés, hogy be kell azonosítani a hibás elemet. Ehhez sokszor segítséget nyújtanak a hibakódok vagy a hibajelenség pontos leírása. Az azonosítás után meg kell rendelni a cserejavítást, és akár a következő munkanapon megtörténhet a hibás egység cseréje.

Összegzés

Egy váratlan gépállás komoly termelés kiesést okozhat, de mind az esélye, mind a gyakorisága csökkenthető egy megfelelő karbantartási stratégiával. Ha mégis bekövetkezik a leállás, egy jó szervizpartnerrel az állásidő jelentősen csökkenthető.