Hétfőn indul az első segélyszállító kamion Kárpátaljára

Vissza a címlapra

Hétfőn indul a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) első segélyszállító kamionja Kárpátaljára. A kamion 55 vegyes tüzelésű kazánt szállít.

(Fotó) Vertán György, a Tigra Kft. ügyvezető tulajdonosa, Bölcskei Gusztáv református püspök, a Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke, Zán-Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke és Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke (b-j) a Kárpátaljára induló segélyszállítmányról tartott sajtótájékoztatón a Református Egyház Zsinati Hivatalában 2014. november 20-án. (MTI Fotó: Soós Lajos)

Az MRSZ most induló krízisprogramjának keretében több mint 100 millió forint értékű segélyt juttat el a Kárpátalján élő magyaroknak.

Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház (MRE) zsinatának lelkészi elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a Kárpátaljai Cselekvési Tervet az érintettekkel egyeztetve készítették el.

Zán-Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyház püspöke hangsúlyozta, hogy kritikussá vált a Kárpátalján élő magyarság megmaradása, és csak akkor tudnak ott maradni és túlélni ezt a nagyon mély krízishelyzetet, ha a Kárpát-medencében élők figyelemmel kísérik az életüket és készek segíteni rajtuk.

A kárpátaljai református püspök megköszönte az MRSZ segítségét, amelynek köszönhetően több mint 50 településnek lesz fűtött közösségi tere.

Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt, hogy a fűtés megoldása azért is életbevágó, mert vannak olyan intézmények, mint például a kórházak vagy a gyermekotthonok, amelyeket nem zárhatnak be egy-egy hétre sem.

Hangsúlyozta azt is, hogy a református egyházhoz tartozó valamennyi intézmény számára fontos a megfelelő fűtés biztosítása, hiszen ezek az intézmények többféle közfeladatot is ellátnak.

Arra kell készülnünk, hogy bármi kialakulhat Kárpátalján - figyelmeztetett Pál Sándor, hozzátéve, hogy Magyarországon is fel kell készülni egy esetleges menekülthullámra.

Kitért arra is, hogy a Kárpátalján élő magyarok nagy része református vallású, ezért a református egyház nagyon hatékonyan tud segíteni.

Az MRSZ számlaszáma, amelyre várják a segíteni akarók felajánlását: 10702019-85008898-51100005.

(MTI)