Finisben az Agrárcenzus 2020 online szakasza

Vissza a címlapra
Finisben az Agrárcenzus 2020 online szakasza

2020. június 30-án zárul az Agrárcenzus, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírásának első szakasza. Már csak néhány nap áll rendelkezésre az online kitöltésre azoknak, akik erre felkérést kaptak. Az Agrárcenzus 2020 céljairól és Bács-Kiskun megye jelenlegi mezőgazdasági „térképéről" tartottak sajtótájékoztatót 2020. június 25-én, csütörtökön a KSH kecskeméti kirendeltségén.

Közeledik június 30. az Agrárcenzus online kitöltésének határideje. Az Agrárcenzus célja a jelenlegi mezőgazdasági „térkép" megrajzolása, valamint a jövőbeni hazai és nemzetközi döntések előkészítésének segítése. A KSH az összeíráshoz kapcsolódóan új, interaktív felületet is készített. A grafikonkészlet a 2016. évi gazdaságszerkezeti összeírás adatai alapján készült „térkép", amely szemléletesen mutatja be azt, hogy a gyűjtött adatok milyen részletes összefüggésekben elemezhetők, miután megtörtént a pontosan kitöltött kérdőívek feldolgozása.

A kitöltés kiemelkedően fontos ahhoz, hogy a KSH minél pontosabb és szélesebb körű adatokat tudjon közzétenni a hazai agráriumjellemzőiről. Az adatokból nyert mezőgazdasági „térkép" a következő évek döntéseit, forrásfelhasználását alapjaiban befolyásolja, ezért a válaszadás a mezőgazdaságban dolgozóknak is kiemelt érdeke. A népszámlálások után a második legtöbb embert érintő felmérés összesen mintegy 750 ezer címen valósul meg hazánkban.

A 2016. évi gazdaságszerkezeti összeírás adatai szerint az országban 274 ezer gazdaság folytatott árutermelést, ebből Bács-Kiskun megyében mintegy 31 500 található. Közülük közel 28 ezren használtak mezőgazdasági területet, míg az állattartók száma közel 20 ezer volt. A megye 449 ezer hektáros mezőgazdasági területének 69%-a a szántó művelési ágba tartozik. Az ország kacsaállományának közel kétharmadát, míg lúdállományának egyharmadát számlálták a megyében 2016-ban. A megyében a gazdálkodók 6%-a 35 év alatti volt, míg a 65 év felettiek aránya 30%, ami lényegében az országos átlagnak megfelelő. A gazdálkodók 4,3%-ának felsőfokú, míg 14%-ának középfokú mezőgazdasági végzettsége volt 2016-ban, előbbi aránya megfelelnek az országos tendenciáknak, míg utóbbiaké 1 százalékponttal magasabb.

Az Agrárcenzus Bács-Kiskun megyében több mint 71 ezer címet érint. Közülük az első szakaszban mintegy 37 ezren élhetnek az online adatszolgáltatás lehetőségével. A megyében található 766 kiemelt jelentőségű egyéni gazdálkodó és 1690 gazdasági szervezet számára kötelező az online kitöltés június 30-ig.

„Az agrárium helyzetének bemutatása ma talán fontosabb, mint eddig bármikor. A döntéshozatali mechanizmusok, a támogatási források meghatározása és elosztása nemcsak hazánkban, hanem szerte a világon jelen pillanatban is zajló agrárcenzusok adataira épül. Ezért a KSH arra kéri összes adatszolgáltatóját, hogy válassza a találkozásmentes csatornánkat, és online töltse ki kérdőívünket, hogy minél pontosabb adatokat nyerhessünk tevékenységükről. Minderre június 30-ig - azaz még egy hétig - mindenkinek lehetősége van" - mondta dr. Vukovich Gabriella, a KSH elnöke az összeíráshoz kapcsolódóan.

A cenzusból kinyert adatok sokrétű elemzést tesznek lehetővé. Ennek szemléltetésére a Központi Statisztikai Hivatal új, interaktív felületet hozott létre, amelyen egyszerű módon, könnyen értelmezhetően mutatja be az előző, 2016. évi gazdaságszerkezeti összeírás eredményeit. A felületen lehetséges például az információkat régiónként, vagy például a gazdaságot irányító életkora alapján, vagy akár a gazdaságtípusra vonatkozó adatok szerint is szűrni.

A magyarországi agráriumra vonatkozó interaktív grafikonkészletből megtudhatjuk többek között, hogy:

• a magyar gazdaságok irányítóinak, több mint fele, 58%-a 40 és 64 év közötti, ami 157 132 főt, vagyis gazdaságot jelent;

• a 40 évesnél fiatalabb, gazdaságot irányítók aránya a szarvasmarha- és a juhtartással foglalkozó gazdaságok esetében a legmagasabb;

• a 40 évesnél fiatalabb gazdák és a nagyobb gazdaságok Vidékfejlesztési programokban való részvételi aránya magasabb az átlagosnál;

• a legtöbb sertést a Dél-Alföld régióban tartották, míg a tyúkállomány az Észak-Alföld régióban volt a legmagasabb.

Az interaktív felületen az adatokhoz tartozó módszertani leírás, valamint fogalomtár is elérhető.

A felület IDE kattintva érhető el !

További információ az „Agrárcenzus, 2020" mezőgazdasági összeírásról IDE kattintva érhető el !

A felkérő levelet kapott adatszolgáltatók a kérdőív kitöltést megkezdhetik ITT !