Figyelem! Csütörtök éjjel lejárnak a tavalyi autópálya-matricák

Vissza a címlapra
Figyelem! Csütörtök éjjel lejárnak a tavalyi autópálya-matricák

2019. január 31-ig, azaz csütörtök éjfélig érvényesek a tavaly vásárolt éves - megyei és országos - autópályamatricák - hívja fel a figyelmet a NÚSZ.

Az új matricát legegyszerűbben az interneten keresztül - akár számítógép, tablet vagy mobiltelefon segítségével - lehet beszerezni, IDE kattintva.

Vásárláskor minden esetben érdemes ellenőrizni a rendszámot és a díjkategóriát, mivel a hibás adatokkal megváltott matrica esetén pótdíjfizetésre kötelezhetnek. Elektronikus pályamatrica-vásárlás esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként. A most megvásárolt éves matricák 2020. január 31-ig érvényesek.

A díjak 2019-ben nem változnak, azonban új fizetős szakaszok kerültek be a rendszerbe: M35 autópálya (481. sz. főút - Berettyóújfalu közötti 18,7 km-es szakasz), valamint az M4 autópálya (Berettyóújfalu - 47. sz. főút, 3,7 km).

Az úthasználati jogosultságot mindig a díjköteles útszakaszra történő felhajtás előtt kell megváltani, azonban idén egy újabb szabály értelmében, ha az úthasználó 60 percen belül észreveszi, hogy e-matrica nélkül használja az adott utat, még megvásárolhatja az arra szóló jogosultságot.

Így a véletlenül díjköteles részre felhajtók elkerülhetik a pótdíjfizetést. A jogosulatlan úthasználat D1/D2 díjkategóriában 14.875 forint bírságot von maga után, ami 60 napon túli fizetés esetén 59.500 forintra emelkedik.