Érettségi - A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődtek a vizsgák

Vissza a címlapra
Érettségi - A magyar nyelv és irodalom írásbelikkel megkezdődtek a vizsgák

Rendkívüli biztonsági intézkedések közepette, a szokottnál egy órával később, kilenc órakor a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyak írásbeli vizsgáival országszerte megkezdődött 2020. május 4-én, hétfőn reggel a május-júniusi érettségi időszak. (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint hétfőn középszinten 68.458-an, emelt szinten pedig 2119-en írásbeliznek.

Valamennyi vizsgázónak maszkot, a tanároknak kesztyűt is biztosítottak. Minden érettségiztető iskola kézfertőtlenítőt is kapott, a vizsgák előtt pedig alaposan kitakarították az épületeket, ellenőrizték a mosdók felszereltségét és tisztaságát, illetve az érettségi ideje alatt is folyamatos a takarítás az iskolákban. A tantermekben legalább másfél méteres távolság betartásával legfeljebb tíz vizsgázó tartózkodhat.

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc állt rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehetett elérni mindkét szinten.

Két különböző feladatlapot kellett a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kaptak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból állt. Utóbbinál két típusból kellett egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kaptak az érettségizők. Ennél szintén választani lehetett, egy műértelmező szöveget kellett megírni, amelynek 400-800 szóból kellett állnia. Ez lehetett egy mű adott szempontú értelmezése, vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A magyarvizsgákat kedden a matematika írásbeli követi.

(MTI)

Galéria (6 kép)

Összes kép letöltése