Daruünnep a Szegedi Fehér-tónál

Vissza a címlapra
Daruünnep a Szegedi Fehér-tónál

Idén már 8. alkalommal rendezi meg a Fehértavi Darvadozás - a madárvonulás dél-alföldi ünnepe elnevezésű népszerű rendezvényét a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság. 2019. november 9-én a Szegedi Fehér-tónál várják az érdeklődőket, ahol több helyszínen párhuzamosan zajlanak majd a családi programok, melyek a délutáni darubehúzással zárulnak. (Fotó: KNP / Puskás József)

Az ősz természeti látványossága a darvak ezreinek vonulása a Dél-Alföldön. A kelet-európai állomány egyik kiemelt gyülekezési helye a Szegedi Fehér-tó és környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig a lecsapolt halastavakon töltik.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság több daruleső túrát is szervez ebben az időszakban, a Fehértavi Darvadozás azonban több ennél. November 9-én változatos programokkal várják a családokat a rendezvényközpontban, a szatymazi Postakocsi Csárdánál. Állatbemutató, játszóház, kézműves foglalkozások, lovaskocsizás, madárgyűrűzési bemutató is színesítik a napot. 15:00 órakor Sándorfalváról indul a darunéző túra, amikor megtekintjük a Fehér-tó napnyugta előtti darumozgalmát.

Rendezvényközpont: Szatymaz, Postakocsi Csárda

Programok:

6:00 Hajnali túra a Fehér-tóhoz. Találkozó és indulási helyszín: Sándorfalva, Macskási gyep

7:00-13:00 Programok a Szalakóta Látogatóközpontban (Sándorfalva): madárgyűrűzés, szakvezetéses túrák, játszóház, vetélkedő. Szervező: MME Csongrád megyei csoport

8:00-13:00 Kisvonatozás a Fehértavi Halvasúton. A Fehértói Halászcsárdától minden egész órakor indul kisvonat a KNPI Kutatóházig, ára 1000 Ft/fő.

9:00-15:00 Programok a Postakocsi Csárdánál (Szatymaz): játszóház és kézműves foglalkozás, természetrajzi előadás a darvakról, helyi termék bemutató, a Szegedi Vadaspark bemutatkozása, lovaskocsizás. (A lovaskocsizás ára 200 Ft/fő.)

11:00 Bemutatkozik Samu, a KNPI méreg- és tetemkereső kutyája

12:00 Gyermekrajz pályázat eredményhirdetése

13:00 Tóth Gábor vadállat-bemutatója

15:00 Daru búcsúztató - a darvak esti behúzásának megtekintése szakvezetőkkel. Indulás: Sándorfalva, Macskási gyep

18:00 Fotós futam eredményhirdetés és vetítés a nap képeiből (Postakocsi Csárda)