Chopin: Noktürnök - Fazil Say

Vissza a címlapra
Chopin: Noktürnök - Fazil Say

A török zongorista egyike napjaink leginkább eredeti hatású zongoristáinak. Ehhez képest meglepő, hogy saját bevallása szerint még koncerteken is csak ritkán játszotta, és ez eddig még sosem rögzítette Chopin zongoraműveit - így ez az új megjelenés több okból is kiemelt figyelemre tarthat számot.

A negyvenhét éves, ankarai születésű zongorista-zeneszerző rengeteg díj, félszáz körüli saját szerzemény, könyvek, videók, és több mint húsz lemez után érkezett meg Chopinhez - életművéből is konkrétan a közkedvelt Noktürnökhöz. Ezek az álomszerű, álmodozó kis darabok nemcsak az éj csendjét, nyugalmát, letisztultságát hordozzák magukban - de nagy ívű, bel-canto-t idéző dallamszövésükkel szinte a romantika esszenciájaként hatnak. Az akkoriban újonnan kifejlesztett erősebb, pedálos zongorák technikai képességeihez szabva engednek szabad folyást az érzelmeknek - és a zongorista túlcsorduló érzéseinek.

Fazil Say a Warner Classic kiadónál tehát egy meglepetéssel: mégpedig egy impozáns és elegáns albummal debütál Chopin műveiből. Elmondása szerint: „Sokáig nem vettem fel Chopin albumot, és most ez az első alkalom, hogy megtettem - mert nagyon különleges elképzelésem van a Chopin-játékról... A Noktürnök különlegesen gyönyörű, különösen költői éji darabok, melyek mindig rejtenek egy megfejtést. Persze hogy ezek Chopin leghíresebb darabjai... Mikor ezt a zenét játszod, megfeledkezel mindenről."

Ezek után nem is meglepő, hogy a karizmatikus török zongorista-sztár cseppet sem sémák szerint, hanem a maga módján közelíti meg e darabokat. Plasztikusan, eszményi szépséggel játszik - de nem is lenne maga is zeneszerző, ha nem helyezné át néha a hangsúlyokat.

Fazil Say - bármennyire is hatásosak ezek a darabok, és magukban hordozzák a hatásvadászat lehetőségét is - nem törekszik ilyen megoldásokra; értelmezése megható ugyan, de letisztult és izgalmas. Mindenesetre a technikás játék közben a hallgató talán nem is annyira feledkezik meg mindenről, mintsem inkább álomszerűen tolulnak fel benne a szépen szomorú emlékek. Fazil Say átélt, szenvedélyes tolmácsolásában kétségen kívül varázslatosak a Noktürnök, melyek sorozataiból a hetven perces lemezen válogat a művész:

b-moll, Esz-dur, H-dur ̶ op.9 No.1-3

F-dur, Fisz-dur, g-moll ̶ op.15. No.1-3

Desz-dur ̶ op.27 No.2

H-dur ̶ op.32 No.1

g-moll ̶ op.37 No.1

c-moll, fisz-moll ̶ op.48 No.1,2

f-moll ̶ op.55 No.1

e-moll, cisz-moll, c-moll ̶ op. post.

(Komlós József JR)