Boronkay Péter is ott lesz szerdán este a budapesti Rózsaszín Fények Éjszakáján

Vissza a címlapra
Boronkay Péter is ott lesz szerdán este a budapesti Rózsaszín Fények Éjszakáján

2022. Május 6-8. között Magyarország ad otthont a 2022-es Giro d'Italia országúti kerékpáros-körverseny nyitószakaszainak. A Grande Partenza, azaz a Nagy Rajt során több vidéki városunk, illetve Budapest is a legendás sportesemény három etapjának helyszínéül szolgál.

100 nappal a start előtt, 2022. január 26-án este a Rózsaszín Fények Éjszakája keretében a Giro teljes útvonalán, így Olaszországban és Magyarországon is rózsaszínbe borulnak az útvonal menti rajt- és célvárosok nevezetességei. A kerek számhoz igazodva 100 spinning bicikli várja a kerékpársport szerelmeseit, akiket profi edzők invitálnak egy szabadtéri edzésre. Az eseményen részt vevő hobbisportolók mellett Valter Attila és Dina Márton országúti-kerékpárversenyzők is csatlakoznak a programhoz.

A Rózsaszín Fények Éjszakája különleges budapesti eseménye budapesti a Hősök terén lesz 2022. január 26-án, szerdán 17:30 - 19:00 óra között, ahol a Nagy Rajt nagykövetei, Tápai Szabina, Gianni Annoni, és a kecskeméti parasportoló, Boronkay Péter is bemutatkoznak. Az esemény házigazdái dr. Csisztu Zsuzsa a Giro d'Italia Nagy Rajtjának sajtószóvivője, valamint Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A fényeket 18:00 órakor kapcsolják fel és a spinning tekerés is ekkor kezdődik a Műcsarnok előtt.


Háttér:

Mi az a Nagy Rajt? (Grande Partenza)

A 105. Giro d'Italia három magyarországi szakasszal, 2022. május 6-án startol Budapestről. Összesen ez lesz a tizennegyedik alkalom, amikor külföldről indul a Giro d'Italia. 2010 óta a szervezők kétévente rendeznek külföldi rajtokat. Kivételt csak a vírushelyzet miatti kényszerűségből átalakított 2020-as szezon jelentett, amikor szintén Magyarországról indult volna a Giro.

A három magyarországi etap útvonalát november elején jelentették be hivatalosan: a Budapest-Visegrád és Kaposvár-Balatonfüred távok között rendezik majd a budapesti időfutamot. A viadal május 29-én, Veronában ér véget. Magyarországot korábban még egyik nagy háromhetes verseny sem érintette. A Giro 1909 óta íródó történetében eddig 13 alkalommal rajtolt a viadal Olaszországon kívül, legutóbb 2018-ban, amikor Izraelben volt a Grande Partenza.

Magyarországi szakaszok és távok

1. szakasz, május 6., péntek: Budapest-Visegrád, 195 km

2. szakasz, május 7., szombat: Budapest, 9,2 km, időfutam

3. szakasz, május 8., vasárnap: Kaposvár-Balatonfüred, 201 km

Mi az a Rózsaszín Fények éjszakája?

Tradíció, hogy 100 nappal a Giro d'Italia rajtja előtt az útvonal menti települések jelentőségteljes épületeit világítják meg rózsaszínűre. Az eseményről készült felvételek bekerülnek az olasz nemzeti televízió által készített összefoglalóba is, továbbá megjelenik az olasz online és offline média és social media felületein is.

A célja, hogy felhívja a figyelmet a 100 nap múlva induló kerékpárversenyre.

Magyarországon mely épületek lesznek kivilágítva?

Magyarország először ad helyszínt egy olyan volumenű országúti kerékpárversenynek, mint a Giro, ezért is hatalmas büszkeség, hogy rengeteg útvonal menti település csatlakozik a Pink Night-hoz.

Budapesten a Hősök tere, mint a Nagy Rajt induló helyszíne, valamint a Szabadság szobor, amely az esemény logójában is szerepel, emellett középületek is csatlakoztak a Pink Night-hoz: a Puskás Aréna, a Duna Aréna, a Művészetek Palotája.

A budapesti épületek mellett a rajt és céltepelülések: Visegrádon a Fellegvár, Kaposváron a Nagyboldogasszony-székesegyház, Balatonfüreden a Tagore-sétány, a kisebb, áthaladó települések közül több, mint 30 település csatlakozik a kezdeményezéshez, például, Zsámbéki Romtemplom, Bajnán a Sándor-Metternich-kastély, a Pancho Aréna, Balatonakali főterén az üzemelő fényjátékot fogják Giro színekre hangolni, Baracskán pedig több, mint százan biciklivel tesznek meg egy kört a kivilágított, templom körül.

Mi történik a Hősök-terén és mi a célja?

Egy kerékpáros flashmob, amelynek során 100 db spinning biciklin egy 60 perces edzést tart három sztáredző: Posch Gabi: spinning mesteroktató, Gergye Laura: isntruktor, Hajdú Gergely: mesteroktató.