Az autópálya veszélyes üzem

Vissza a címlapra
Az autópálya veszélyes üzem

Az elmúlt időszakban több tragédia is bekövetkezett az autópályákon. Néhány napon belül két gyalogost is halálra gázoltak autópályán, egy balesetet szenvedett autóból pedig a kiszálló utast gázolták halálra. A rendőrség ezért most összefoglalta az autópályákra vonatkozó tudnivalókat.

Bár a közúti közlekedésben az autópályák használata a legbiztonságosabb, akár egy kisebb koccanás is eredményezhet kockázatos helyzetet. A jármű leállítása és a gyalogos közlekedés az autópályán - még a leállósávban is - életveszélyes.

- Amennyiben baleset, műszaki hiba vagy egyéb körülmény miatt a gépkocsi elhagyása elengedhetetlen, mindenképpen tartsák be az alábbi tanácsokat:

- Ha tehetik, pihenőhelyen álljanak meg!

- Amennyiben azonnali megállás szükséges, a gépjárművet a leálló- vagy szervizsávban állítsák le úgy, hogy a vészvillogót kapcsolják be!

- A gépkocsit mindenki haladéktalanul hagyja el!

- Vegyenek fel fényvisszaverő ruházatot vagy láthatósági mellényt!

- A mentésig tartózkodjanak a szalagkorláton kívül!

- Amikor biztonságosan megtehető, helyezzék ki az elakadásjelző háromszöget!

- Ha saját élete, testi épsége veszélyeztetése nélkül megoldható, valamilyen módon próbálja meg felhívni a többi közlekedő figyelmét a balesetveszélyre (pl. integetéssel - sötétben zseblámpával vagy a mobiltelefon fényével)!

- A felelősség kérdését semmiképpen ne az úttesten vitassák meg!

Mindig tartsák be a közlekedési szabályokat! A téli időszakban válasszanak nagyobb követési távolságot, kövessék a látni és látszani elvet! Lakott területen kívül és korlátozott látási viszonyok között használják a tompított fényszórót! A leállósávot csak vészhelyzetben használják! Ha fáradtak, álljanak meg pihenni! A biztonsági övet minden esetben kössék be!