Állásinterjúra készülsz? Akarod az állást? Ezt az 5 dolgot kerüld el!

Vissza a címlapra
Állásinterjúra készülsz? Akarod az állást? Ezt az 5 dolgot kerüld el!

Ha állásinterjúra mész, akkor érdemes jól felkészülten, tudatos jelenléttel készülni. Azaz nem csak úgy belevágni a közepébe, hanem végig figyelned kell arra, hogy mit mondasz, hogyan viselkedsz.

Ha már eljutottál odáig, hogy behívnak egy interjúra, akkor kíváncsiak rád, kvázi túljutottál az első körön. Épp ezért már csak elronthatod. De hogy ez ne legyen így, itt van 5 dolog, amit ha elkerülsz, máris jobb esélyekkel indulsz.

Nehogy elkéss az állásinterjúról!

Az első teszt az, hogy oda érsz-e időben. Ha nem érsz oda, máris meglesz rólad a véleményük. Megbízhatatlannak, pontatlannak, szétszórtnak fognak gondolni, ami nagyon rossz kezdés. Aki nem érkezik meg az állásinterjú előtt 5-10 perccel, az gyakorlatilag mínuszból indul, vagy már le is írta magát.

Viszont ne is ess át a ló túloldalára! Ne érkezz fél-egy órával előbb, mert akkor összefuthatsz az előző interjúalannyal, ami kínos, és ezt szeretnék is elkerülni az interjúztatók.

Meg ne szólaljon a mobilod!

Nagyon alap, de mindenképp ki kell emelni, hogy kapcsold ki a telefonod! Vagy állítsd repülőmódba, a lényeg, hogy ne zavarjon, ne szólaljon meg, amíg beszélgettek. Fontos, hogy ne csak a hangot, de a rezgést se érezd, mert az is eltereli a gondolataidat, főleg, ha hívnak. Ilyenkor egyből azon kezdenél agyalni, hogy ki lehet az, és ha hív, akkor biztos, hogy fontos. Akár kint is hagyhatod a kocsiban, vagy tedd a táskád mélyére a telefonod, okosórád és minden okoskütyüt, ami megzavarhat.

Ha nem zavar meg semmi, akkor már sokkal könnyebben fel tudod építeni az interjút, és könnyebben el tudod adni magad. Ha ehhez további tippek is kellenek az ittenieken kívül, érdemes követned a DreamJo.bs blogját.

A panaszkodást felejtsd el!

Bárhogy is váltál el az előző munkahelyedtől, ne panaszkodj! A leendő munkáltatód egy panaszkodó jelöltből azt szűri le, hogy velük szemben is olyan lesz. Ki szeretne olyan munkavállalót, aki később szétkürtöli mindenhol, hogy rossz volt nála dolgozni?

Ne a rossz dolgokra koncentrálj, hanem a jókra. Mindenki tanul valamit a munkahelyein. Ezt érdemes előre összeszedni, és ezt kiemelni, ha szóba kerül a korábbi cég.

Valamihez nem értesz? Ne hangsúlyozd ki!

Nem azért vagy ott, hogy felsorold azokat, amikhez nem értesz. El kell adnod magad! Inkább azt kell kidomborítani, amiben jó vagy, amiben van tapasztalatod. Persze azért érdemes egy egészséges középúton gondolkozni, mert biztos megkapod azt a kérdést is, hogy mik a gyengeségeid. Erre fel tudsz készülni előre.

Az igazat, és csakis az igazat!

Ne kamuzz! Ebből nem jössz majd ki jól. Ha feltűnően kamuszagú, amit mondasz, akkor eleve vert helyzetben vagy. Főleg, ha végül kapsz egy gyakorlati feladatot, amit meg sem tudsz csinálni.

Ne állíts valótlant magadról, ne mondd valamire, hogy profi vagy benne, ha nem. Úgyis ki fog derülni. Ha az interjún esetleg nem derül ki, akkor meg az állást megkapva folyamatosan szorongani fogsz. Egészen addig, amíg le nem buksz.