XVI. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion Alkotótábora

Vissza a címlapra
XVI. Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion Alkotótábora

Ifjú korába lépett a KASZ, immár a 16. acélos művészeti alkotótábort rendezik Kecskeméten. A KÉSZ Csoport művészeti mecenatúra programjának részét képező KASZ+ 2019 Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion alkotótábora a nyári vakáció legmelegebb napjaira esik. Az izzó vas ebben az időszakban képes a legszebb formaváltásokra, tudják ezt az elszánt művészek is, akik a három hét alatt bedolgozzák magukat a kecskeméti KÉSZ Ipari Park acélszerkezeti gyártóműhelyeibe, üzemeibe.

A tizenhatodik alkotótáborban az következő művészek vesznek részt:

• Barabás Márton képzőművész

• Barabás Zsófi festőművész

• Majoros Gyula képzőművész, zenész

• Dr. Balázs Péter képzőművész, tanszékvezető egyetemi docens

• Rabóczky Judit Rita szobrászművész

• Ecsedi Zsolt szobrászművész

• Gwizdala Dáriusz szobrászművész

• Verebics Ágnes festőművész

• Fock Máté képzőművész

Az alkotók kedvezményezett helyzetben vannak, hiszen olyan nagyüzemi technikákat használhatnak, amelyeket a hétköznapokban nem tudnak elérni. A programozott CNC gépek (lézervágók, plazmatechnológia, megmunkáló központok segítségével elkészíthetik alkotásaik alkatrészeit. A hegesztő, lakatos, marós szakemberektől közvetlen szakmai segítséget kaphatnak, megismerkedhetnek a hegesztés különböző fajtáival, kipróbálhatják a nagyteljesítményű gépeket. Mérnökök, technológusok tanácsokkal szolgálnak a különböző acél anyagfajták helyes megválasztásában, a megmunkálási, műszaki lehetőségekben. Így széles palettán mozogva születhetnek a több száz kilogrammos, vagy éppen a műszerész minőségű kisméretű, érzékenyebb alkotások a kecskeméti alkotótelepen. A tábor szervezőinek elve, hogy gazdaságosan használjuk fel az alapanyagokat, hulladék fémelemeket, egyéb anyagokat, ipari alkatrészeket is mind nagyobb mértékben építsenek be a művekbe, értelmezzék újjá azokat.

Teret adnak azon alkotóknak is, akik a hatalmas gyártelep egyéb eszközeiben, folyamataiban látják meg a fantáziájuk alanyát.

A művészek figyelmébe ajánlott téma a következő:

EGYENSÚLYTALANSÁG.

Világunkból egyre jobban hiányzik az összhang, az egyensúly, aminek fő okozói mi magunk vagyunk. Az egyensúlytalanság mindennapjaink része. A művészeket idén arra kérték, hogy mutassák be, nekik mit jelent a kibillent világkép, az egyenlőtlenég, ők hogyan élik meg társadalmunk, környezetünk gyors átalakulását. 2019-es KASZ+ ezzel a témával szeretne egyfajta társadalmi felelősségvállalást vállalni, kicsit elgondolkodtatni az embereket és a művészeket egyaránt arról, hogy hova halad a világ.

A művészek egy összegző kiállításon szeretnék bemutatni az itt készült műveiket a közönségnek. Az alkotótábort záró kiállítást 2019. július 5-én, pénteken, 17.00-től nyitják meg az IQ Kecskemét Kft. mélygarázsában (Kecskemét, Izsáki út 8/D).

Megtekinthető 2019. augusztus 9-ig, naponta 8.00 - 17.00 óra között, hétvégéken is.

Galéria (6 kép)

Összes kép letöltése