St. Martin negyedszázados jubileuma

Vissza a címlapra
St. Martin negyedszázados jubileuma

Immár negyed évszázada zenél nekünk St. Martin, aki az évfordulót koncertsorozattal, a „Valóra vált álmok" című új albummal, és mellette az „Aggtelek 25" című jubileumi koncertlemezzel ünnepelte meg.

St, Martin egy igazán karizmatikus művész, egy olyan zenész - akit nyugodtan nevezhetünk a hazai viszonyok között sztárnak. Koncertjeire - amint nemrégiben éppen Kecskeméten is láthattuk a Hírös Agórában megtartatott jubileumi turnéja során - megtelnek a termek, és a rajongók szívesen találkoznak vele a műsort követő oldott hangulatú dedikáláson és beszélgetésen.

A maga mögött hagyott negyedszázados koncertezéssel és lemezkészítéssel St. Martin a magyar instrumentális popzene első számú előadójává vált. Szaxofonjának közvetlen hangja egyedivé és összetéveszthetetlenné teszi a könnyedén megjegyezhető, esetleg már jól ismert melódiákkal operáló zenét kedvelők körében.

A közkedvelt szoprán-szaxofonos ma már más fúvósokon - így tenor-szaxofonnal és pánsíppal is elkápráztatja közönségét. Pályája kezdetén egy nemzetközi elismerés tette nevét ismerté. A Sax for Lovers című lemez hosszú ideig vezette a világ eladási toplistáját, amelyen St. Martin a világ hat legjobb szaxofonosa mellett játszhatott. Zenéjére filmesek, színházi rendezők és televíziós szerkesztők is felfigyeltek, hiszen hét zenés színdarab zeneszerzője és zenei rendezője, több reklámfilm szignáljának szerzője volt. A „Hiányzol" című balladája, pedig mind a mai napig kísérőzenéje a Magyar Televízió Csellengők című műsorának. 2005-ben eMeRTon díjat kapott az "Év hangszeres szólistája" kategóriában.

Koncertjeinek rendre különleges helyszíneket választ - például az Aggteleki Cseppkőbarlangot. A tavalyi év lehengerlő sikert hozott számára. Aggteleken, egy napon, két teltházas koncerttel ünnepelhette meg a 25. jubileumi évet - és ez a felvétel CD-re is került „Aggtelek 25" címmel.
Ezen a válogatáson is kiviláglik St. Martin műsorszerkesztési koncepciója: lemezeire mindig a megfelelő arányérzékkel választ a világ különböző tájainak, már-már klasszikussá vált dalaiból, amelyek magas fokú játékstílusának köszönhetően, rá jellemző egyéni stílusban szólalnak meg. Így aztán a koncert élményét megidéző anyagban a saját maga által megírt nagy sikerek mellett felcsendül például a Leonard Cohen-féle Hallelujah egyéni feldolgozása is.

St. Martin igazán multikulturális művész, aki tehetségét azonban nemcsak a zenében kamatoztatja, hanem amint tapasztaljuk, mindig közvetlen kapcsolatot képes építeni hallgatóságával, hiszen a hangszerek világán túl finoman bánik a szavakkal - sőt a fényképezőgép lencséjével is. Eddig három verseskötete jelent meg, fotókiállításai pedig az ország különböző pontjain tekinthetők meg.

A jubileumot jelző másik - „Valóra vált álmok" című albuma pedig 15 olyan dalt tartalmaz, mely valamilyen módon kötődik a múlthoz, a jövőhöz, a barátsághoz a szeretethez. A szeretethez, melyet St. Martin ad a hallgatói számára és mely szeretetet a koncert közönségétől alkalomról alkalomra visszakap.

Ennek jegyében érdekes zenei utazáson veszünk részt, ahol egymást fokozva és erősítve került egymás mellé a kora barokk Caccini Ave Máriájának átirata, a népszerű Tequila, a Flick-Flack polka, vagy éppen a Volt egyszer egy Vadnyugat zenéje - természetszerűleg St. Martin legújabb kompozícióival. Az új album borítófüzetében pedig St. Martin verseiből is olvashatunk párat.

KJJR