Magyar Éva a sikerdarabról: Ha egy percig nem figyelsz, elvesztél!

Vissza a címlapra

Képzelj el egy kórházat, tele ideggyógyászokkal. Képzelj hozzá néhány beteget - vakbél, aranyér stb. -, és egy főorvost, aki élete legfontosabb konferenciájára készül. Tegyél hozzá egy harcias főnővért, a főorvos fontoskodó feleségét, plusz 19 éve nem látott szeretőjét, aki a semmiből bukkan fel, oldalán az egykori szerelem immár nagykorú gyümölcsével...

A Család ellen nincs orvosság című vígjátékról a Jane Tate-et alakító Magyar Évával beszélgettünk.

- Nehéz megállni a nevetést a színpadon, miközben a nézők könnyesre kacagják magukat?

- Néha nagyon...!

- Előfordult, hogy nem sikerült?

- Sajnos igen... A legemlékezetesebb eset a Páratlan pároshoz fűződött. Az első sorban ült egy néző, aki minden egyes poén előtt(!) gurgulázva felkacagott. Fogalmam sincs, hányszor láthatta az előadást, de előre tudta, mi következik, és hangosan nevetett kacagott. Hihetetlenül vicces volt...! Egy ideig tartottam magam, de egyszer csak átszakadt a gát... A többiek is nevettek, de sokkal fegyelmezettebbek tudtak maradni. Amikor lement a függöny, negyed órán át sírva nevettem a színpadon...

- Szeretsz társalgási vígjátékban játszani?

- Nagyon, mert a nézők imádják. Óriási sikereink voltak Ray Cooney darabjaival az elmúlt években. Megvan a nehézsége, hiszen csak akkor működik jól, ha tűpontosan játsszuk. Ha pár másodperccel később szólalsz meg, mint kellene, megölöd a poént. De megéri, mert még annak is jókedve lesz, aki szomorúan vagy letörten ül be az előadásra.

- Miközben javában folytak a Család ellen nincs orvosság próbái, a Páratlan párost Szegeden mutattátok be dupla előadással decemberben.

- Nagyon készültünk rá! Öt évvel ezelőtt mutattuk be a Páratlan párost, és bár nagyon sokszor játszottuk, újra át kellett gondolnom a „koreográfiát". Aki látta, tudja, hogy hihetetlenül gyors ritmusú darab. Elég egyszer rossz ajtón bejönni, és óriási galibát okozhatsz.

- Hogyan lehet helyrehozni, ha mégis úgy alakul, hogy rossz helyen bukkan fel, vagy szólal meg valaki?

- Azonnal egymás segítségére sietünk. Mindenki észrevesz mindent, hiszen ez a műfaj folyamatos koncentrációt igényel. Ha egy percig nem figyelsz, elvesztél!

(kecskemetikatona.hu / Rákász Judit)