Kőműves Kelemen - Pénteken premier a kecskeméti Katona József Színházban

Vissza a címlapra
Kőműves Kelemen - Pénteken premier a kecskeméti Katona József Színházban

A nappal felépített és estére leomló vár építésének történetét Cseke Péter állította színpadra Barta Dóra koreográfiájával. Címszereplő Adorjáni Bálint, a főbb szerepekben Szemenyei János, Aradi Imre, Koltai-Nagy Balázs, Kiss Zoltán, Ferencz Bálint, Fazakas Géza, Illés Alexa és Dunai Tamás lép színpadra. Dramaturg Németh Virág, díszlettervező Szlávik István, jelmeztervező Szlávik Juli, rendezőasszisztens Tóth Kata. (Fotó: Walter Péter)

Mi az erősebb, az anyagi érdekeltség vagy a feladatba vetett hit; létezik-e szolidaritás, vagy csak üres szólam a bajtársiasság emlegetése; szabad-e, lehet-e emberéletet áldozni egy hitért, egy ügyért? Épülhet-e érték, ha romokban a morál?

Mit jelent a művészi szabadság? Meddig szükséges az alkotói fanatizmus, és mikortól válik veszélyessé? Miképp oldható fel közösségi érdek és egyéni boldogság konfliktusa? Végletesen átérzett hivatástudat, vagy gőgös karriervágy, túlfűtött ambíció áldozata lesz-e Kelemen? És főként: milyen lesz az a vár, melyet csak emberáldozattal lehet felépíteni? Átok, vagy áldás lebeg fölötte?

Csak kérdéseink maradnak. Az ismert rock-ballada ugyanis olyan felvetések sokaságából áll össze, melyekre nincsenek egyértelmű válaszok. És hogy mi következik a legvégén? Az elkerülhetetlen isteni igazságszolgáltatás... és a kérdés, mi a fontosabb: a művészet, vagy az ember?

Galéria (11 kép)

Összes kép letöltése