„Keresztek hegye” – a 20 éves Aurin Leánykar koncertjei

Vissza a címlapra
„Keresztek hegye” – a 20 éves Aurin Leánykar koncertjei

A kecskeméti Kodály Iskola Durányik László vezette Aurin Leánykara 2019-ben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. A jeles alkalomból számos nemzetközi turnét is szerveztek. Románia, Franciaország, Anglia és Észak-Macedónia után november 19-én Litvániába indul 52 énekes és kísérő tanáraik.

2019 tavaszán Remigijus Adomaitis, a Dagilelis fiú- és ifjúsági kórus művészeti vezetője a Šiauliaiban megrendezésre kerülő „A jövő hangjai" II. Nemzetközi Mesterkurzusra és Konferenciára hívta meg díszvendégként és a Kodály-módszer reprezentánsaként a kecskeméti leánykart. A végleges programban hét fellépés szerepel, többek között Šiauliai katedrálisában és a közeli Pasvalys, Kuršėnai városok templomaiban. Így egy 60 perces egyházzenei műsorral is készül a kórus, és a turné címének a litván nemzeti szimbólum nevét választották.

A Keresztek hegye (Kryžių kalnas) évszázadok óta a litvánok egyik nemzeti szimbóluma, katolikus zarándokhely, Šiauliai városától 12 kilométerre. Az orosz uralom elleni levert felkelések túlélői feszületek állításával és gondozásával igyekeztek ébren tartani a nemzeti öntudatot. A 19. század végi több ezer kereszt száma az első világháború után függetlenné váló Litvániában ötvenre csökkent. Az 1940-es szovjet megszállás után ismét több ezer kisebb-nagyobb kereszt állt a dombon. A hatalom többször sikertelenül próbálta az emlékhelyet megsemmisíteni. 1990 márciusában, a litván függetlenség kikiáltásakor már mintegy hatvanezer kereszt állt a dombon. II. János Pál pápa 1993-ban meglátogatta a Keresztek hegyét, és egymillió hívő előtt celebrált szabadtéri misét.

Szeretnék, ha a kecskemétiek is megismernék műsorukat, ezért hívják és várják az érdeklődőket 2019. november 17-én, vasárnap 16 órakor kezdődő hangversenyükre a Szentcsalád Plébánia és Közösségi Ház nagytermébe. (Kecskemét, Irinyi J. u. 62.). Énekel az Aurin Leánykar vezényel Durányik László karnagy, zongorán közreműködik Lovászné Gajdos Éva.