Kecskeméti színház: Bánk bán - opera és balett két felvonásban

Vissza a címlapra
Kecskeméti színház: Bánk bán - opera és balett két felvonásban

Erkel Ferenc Bánk bán című operáját a Bánk bán balettelőadással együtt mutatják be a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban 2022. április 22-én. Az operát Toronykőy Attila rendezte, a balett koreográfusa pedig Barta Dóra. (Fotók: MTI/Ujvári Sándor)

Első felvonás: Erkel Ferenc: Bánk bán - opera

Katona József Bánk bánja irodalmunk legnagyobb történelmi drámája, keletkezése idején izzóan forradalmi tartalma miatt a cenzúra letiltotta. A belőle - Egressy Béni librettójával - készült dalmű pedig vitathatatlanul legnagyobb nemzeti operánk.

Az idegen királyné megöléséről szóló zenedráma az enyhülni nem akaró abszolutizmus időszakában is erős politikai aktualitást kapott, és a magyarság tomboló lelkesedéssel fogadta Bámulatos az opera hangulatteremtő ereje, színes és sokrétű a hangszerelése.

Ábrányi Kornél 1861. március 13-án, a Bánk bán operaváltozatának nemzeti színházbeli bemutatója után négy nappal ezt írta: „Erkel legújabb, régen várt dalművével fényesen bebizonyítá, hogy volt oka hallgatni, oly művel akarván meglepni s gazdagítani nemzetét, mely elévülhetetlen kincse fog maradni."

Színházunk 125 éves évfordulóján nem mehetünk el névadónk főműve mellett, ugyanakkor megragadjuk a lehetőséget, hogy újszerű módon mutassuk be a témát, kiemelve, hogy a legkülönbözőbb formákban is ugyanolyan átütő erővel szól a mai kor közönségéhez - olvasható a színház honlapján.

Második felvonás: Erkel Ferenc - Barta Dóra: Bánk bán - balettelőadás

Bárki kapásból megmondja, hogy miről szól a Bánk bán: A középkorban egy felháborodott magyar nagyúr megöli az országon hatalmaskodó gonosz, idegen királynét. Ennyi. De tényleg csak ennyiről szól a remekművekben olyan gazdag magyar irodalom egyik csúcsaként számon tartott színdarab és a belőle készült emblematikus opera?

Katona József 24 évesen írta művét. Egy kecskeméti fiatalember, aki ugyanezeken az utcákon, ezek között a házak, templomok között sétálgatott, ahol ma mi is járunk. S közben formálgatta halhatatlan szereplőinek szavait. S hősei nem sokat megélt középkorúak, hanem vele egykorú fiatalok, akik azonban milliók sorsát befolyásoló pozíciókban kell, hogy helytálljanak. Gertrudis királyné német és 26 éves, Melinda, a feleség spanyol s úgy 22, Bánk, a nagyhatalmú bán pedig 32-35 éves lehet. Vállukon egy ország, egy nép sorsával. Kibírják? Vagy összeroppannak, mert ők is csak olyan sebezhető és gyarló emberek, mint bárki más?

Katona és Erkel Ferenc Bánk bánja egy mélyen emberi történet férjekről és feleségekről, hűségről és hűtlenségről, bűnről és megbocsájtásról, jellemről és jellemtelenségről, hatalomvágyról és kötelességtudatról. Mindarról, amiről ma is szól az életünk.

S mindez most a tánc nyelvén elbeszélve Barta Dóra koreográfiájával és rendezésében s a Kecskemét City Balett táncművészeinek előadásában.