Händel: Xerxész – Fagioli, Emelyanychev

Vissza a címlapra
Händel: Xerxész – Fagioli, Emelyanychev

Igazi karácsonyi operával ünnepli meg a jubileumi év búcsúztatását az idén 120 éve alapított, jól ismert sárga címkés Deutsche Grammophon. A világhírű hanglemezkiadó Händel talán legnépszerűbb operáját: a Xerxészt három CD-n, gyönyörű kiállításban, világsztárok egész sorának közreműködésével adta ki.

Georg Friedrich Händel: Serse - vagyis Xerxész - című opera seriája igazi karácsonyi operának mondható - noha nincs olyan közvetlen kötődése az előttünk álló ünnephez, mint mondjuk Bach vagy kortársai ebben a korszakban született oratóriumainak.

Mégis karácsonyi, egy részint azért, mert a szász mester 1737 december 26-án fogott a komponálásához, ezért nem is csodálható, hogy sok pifa-szerű, vagyis olaszos karácsonyi pasztorális zene került bele. De a mai kor számára ennél is még inkább azon oknál fogva. mert az operát megnyitó ária: az „Ombra mai fu" önálló életre kelve, a karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan szimbólumává vált.

A hamburgi székhelyű lemezkiadóhoz hasonlatosan ugyancsak idén jubiláló - de már 280 esztendős Serse amúgy gyorsan elkészült: Händel 1738. február 14-re befejezte; és a londoni bemutatót már meg is tartották ez év április 15-én. Ez amúgy nem hogy nem volt sikeres, de az anyagi gondokkal küzdő szerző három hónappal korábban bemutatott operájához: a Faramondóhoz hasonlatosan egyenesen bukás volt. Händel újítása - hogy komikus elemeket szőtt a perzsa király históriájába, és rövid egytételes áriákat írt hozzá - az akkori angol közönség ellenérzésével találkozott.

Ez az időszak már egy új kor és egy új divat kibontakozásának kezdete volt: a rokokóé, melyet Georg Friedrich Händel világosan érzékelt - de a londoni közönség még nem volt kész a változtatásaira.

A Serse el is tűnt a színpadokról, egészen 1924-es újrafelfedezéséig, majd a híres 1962-es Scala előadásáig, hogy aztán 1965-ben először éppen a Deutsche Grammophonnál, majd 1979-ben immáron korhű előadásban teljes lemezfelvételen is megjelenjen. Mára pedig már talán a Serse lett Händel legnépszerűbb operája.

Ezt a népszerűséget pedig remekül szolgálja és erősíti a most megjelent szuper-felvétel. Igazi sztárzenekar áll a produkció mögött: az Il Pomo d´Oro - a gyönyörködtető zenei nüánszokat és színeket kikeverő Maxim Emelyanychev vezényletével; segítségül a felvételhez az ugyancsak olasz Cantica Symphonia barokk énekes és hangszeres együttest hívták.

Az énekes sztárok sorát a főszerepet éneklő argentin Franco Fagioli nyitja. Korunk egyik legkiválóbb kontratenorjának hangja telt, erőtejes és lágy egyszerre - csodálatos kifejező erővel énekel. Briliáns partnere a másik nagy barokk sztár - az alaszkai születésű mezzoszoprán: Vivica Genaux; kinek ugyancsak telt, virtuóz éneklésével sem lehet betelni.

A sztárszereposztás további ismert és feltörekvő csillagokkal folytatódik. A lett Inga Kalna is számos sikert ér már el a korhű előadásaival; mint ahogyan a párizsi Delphine Galou is - a felfedezésre méltó olasz fiatal énekesek sorában pedig ott a még csak huszonhét esztendős, dekoratív szoprán: Francesca Aspromonte; Biagio Pizzuti bariton és Andrea Mastroni basszus.

Az egészen kiváló énekesek szereposztása, a sokszorosan díjnyertes korhű zenekar és karmestere lenyűgöző, pazar előadást rögzített Georg Friedrich Händel hálás jelenetekkel teletűzdelt 280 éves operájából; mely kristálytiszta, a végletekig kifinomult - de élettől és emberi gesztusoktól duzzadó. Miközben hallgattam, egy-egy részletnél olyan érzés uralkodott el bennem, hogy lehet ezt még egyáltalán tökéletesebben? Talán máshogyan, de jobban nem! Példaértékűen magas színvonalú, lenyűgözőn szórakoztató, időtálló felvétel született!

Komlós József JR