Évadnyitót tartott a Kecskeméti Nemzeti

Vissza a címlapra
Évadnyitót tartott a Kecskeméti Nemzeti

Augusztus 24-én hétfőn ünnepélyes évadnyitót tartott a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. A pandémiás időszak miatt kialakult rendkívüli, augusztusi játéknapok ugyan még tartanak, de a színház társulata már felkészülve várta az új évad indulását. Cseke Péter direktor optimistán tekint a jövőbe és reméli, hogy a nyár végén tapasztalt nagy érdeklődés az előadások iránt kitart az új bemutatókig. További vezetők és társulati tagok érkezését is bejelentették az évad műsora mellett.

Az esemény résztvevője volt a Kecskeméti Nemzeti társulata, további meghívott vendégei és a sajtó képviselői is. A karanténidőszak tanulságairól és az újrakezdés fontosságáról beszélt Cseke Péter igazgató az összegyűlteknek. Megköszönte a társulat helytállását az online tartalmak előállításában és az augusztusi bemutatók magas színvonalú megtartásában. A tagozatvezetőkkel közösen bemutatta az évadban a teátrumhoz szerződő új vezetőket, társulati tagokat, illetve azokat a vendégművészeket, akik együtt játszanak majd a társulattal.

Főrendezőként csatlakozik a társulathoz Szente Vajk, akit rendezőként és szerzőként már többször vendégül láttak Kecskeméten. Művészeti tanácsadóként jön Kecskemétre Pataki András, a Soproni Színház igazgatója, akire az operatív teendőket bízza majd Cseke Péter. Új marketingvezetője is van a teátrumnak, Gégöl Sarolta személyében.

A színház zenekara kilenc fővel bővült, őket Károly Kati zenei vezető mutatta be. Az énekkar művészeit is már kiválasztották, nemsokára ők is csatlakoznak a zenei tagozathoz. A tánctagozat új művészeit Barta Dóra mutatta be a kollégáknak.

Vendégművészként Vörös Edit az operettben és az operaelőadásban is szerepet vállal, míg Bori Réka Vörös Edittel kettőzve játssza az Egy csók és más semmi női főszerepét. Az operában mutatkozik be először Kecskeméten Altorjay Tamás, aki a Szegedi Nemzeti Színház operatársulatának tagja. Nem ez az első kötődése Kecskeméthez, hiszen tanít a Kodály Szakközépiskolában. Bot Gábor szintén az operában kap szerepet.
A kaposvári Cseke-osztályból, az évadban öten kapnak szerepet: Támadi Anita, Szabó Dorottya, Kelecsényi Panni, Varga-Huszti Máté és Urbán Richárd. A közönség által jól ismert többi egyetemista művész az ország különböző színházainál kezdi meg a gyakorlati évét.

A 2020/21-es évad szlogenje: Kecskeméti Nemzeti, ahová az álmok is játszani jönnek.

A hangulatos eseményen sor került a teátrum által nemrégiben forgatott évadfilm vetítésére is, melynek nyilvános premierje a közösségi oldalakon mától megtekinthető.

Cseke Péter az új évadhoz útravalóul saját gondolatait hozzá adta: „Úgy látom, hogy a színház egyik nagyon fontos közössége, a Közönség teljesen kész az újrakezdésre. Mi színháziak pedig az elmúlt hónapokban olyanok voltunk, mint az ügetőn a lovak, akiket a zsoké még az indulás előtt igyekszik visszatartani. Aztán eldördül a startpisztoly és gyerünk mindent bele! Néha olyan érzésem van, mintha semmi nem történt volna. Közben pedig tudjuk, hogy a lelkünkben nagyon sok minden megváltozott. Van, ahol pozitív irányban – és ez nagyon üdvözlendő -, van, ahol éppen ellenkezőleg. Remélem, a jót és az építőt ebből a járványból magunkkal visszük, a rosszat pedig, mint egy elnyűtt kabátot levetjük és elhagyjuk.”

Az esemény után társulati fotózásra került sor, mely fontos eleme a nemzeti cím elnyerésével elindult arculatváltásnak is.

A 2020/21-es évad bemutatói:

o   Nagyszínház:

Móricz - Kocsák - Miklós: LÉGY JÓ MINDHALÁLIG musical

Eisemann - Halász - Békeffi: EGY CSÓK ÉS MÁS SEMMI operett

Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A REVIZOR vígjáték

William Shakespeare: SZENTIVÁNÉJI ÁLOM táncszínházi előadás

Gaetano Donizetti: A CSENGŐ vígopera

Gyermekbemutatók

Charles Perrault, Grimm testvérek: HAMUPIPŐKE zenés mesebalett

Tóth Kata: JEGESMEDVE SZERELMESE klímamese

o   Kelemen László Kamaraszínház

Robert Thomas: NYOLC NŐ bűnügyi komédia

Woody Allen: FÉRJEK ÉS FELESÉGEK komédia

o   Ruszt Stúdiószínház

Bernard Slade: JÖVŐRE VELED UGYANITT 2.

felolvasószínházi bemutató:

Tasnádi István: MEMO- A FELEJTÉS NÉLKÜLI EMBER 

o   Továbbra is műsoron:

Andrew Bergman: TÁRSASJÁTÉK NEW YORKBAN komédia

LÁTOD, EZ A SZERELEM! zenés szerelmes est

Elzbieta Chowaniec: GARDÉNIA színmű