Aurin Leánykar: Koncert-keretben a nyár

Vissza a címlapra

A kecskeméti Kodály Iskola Durányik László karnagy vezette Aurin Leánykar tagjai tartalmas koncertturnékkal ünneplik a kórus 20 éves fennállását.

Az iskolások többsége jól megérdemelt vakációját kezdte, mikor a leánykar legjobbjai elindultak Angliába. Az ifjú énekesek négy brit városban élvezhették az ottani iskolák, kórusok vendégszeretetét, cserébe koncerteteket adtak és a Kodály-módszerről tartottak bemutatót.

Gyorsan elrepült az angliai két hét, eltelt a nyár is - a tanszervásár, könyvosztás, évnyitó került a diákok figyelmének középpontjába. De az Aurin 38 énekese nem ezért jár már jó ideje az iskolába. Napok óta folynak a kóruspróbák, és a szorgalmas munkát követően csütörtökön indul a leánykar Szkopjéba.

Szkopje (Скопје) az Észak-Macedón Köztársaság fővárosa és legnagyobb városa a Vardar folyó felső szakaszán helyezkedik el, egy jelentős észak-dél balkáni útvonalon Belgrád és Athén között. Ez az ország politikai, kulturális, gazdasági és tudományos központja, és ide kapott megtisztelő meghívást a kecskeméti kórus, hogy részt vegyen az első alkalommal megrendezett kórusfesztiválon.

A "Skopje Sings" Nemzetközi Kórusfesztivál augusztus 29. és szeptember 1. között zajlik. A fesztivált Szkopje városának támogatásával a MAG kulturális szervezet valósítja meg, a rendezvény házigazdája a szkopjei Vardar városi vegyes kórus.

A fesztivál nem verseny, fő koncepciója a zene, a nyaralás, a barátság és a szórakozás összekapcsolása. A rendezvény célja, hogy közelebb hozza a zenét az emberekhez, és megtöltse csengő énekhanggal Szkopje utcáit és tereit. E cél érdekében hívták meg a résztvevő kórusokat. Az előadott műsort maguk a résztvevők választják meg, mindegyik kórusnak 3 előadása lesz, kettő 15 perces és egy 7 perces. Ebben az időkeretben kell megmutatniuk a kecskeméti leányoknak a magyar kórusirodalom sokszínűségét, magas színvonalon előadott klasszikus és populárisabb darabokkal megnyerni a közönség rokonszenvét. Úgy gondolják, meg fognak felelni ennek a kihívásnak, így Kecskemét és Magyarország jó hírnevének ápolása mellett előkészíthetik a terepet más magyar kórusoknak is.