Átalakult a Cifrapalota állandó képzőművészeti kiállítása

Vissza a címlapra
Átalakult a Cifrapalota állandó képzőművészeti kiállítása

2019. november 9-től 2020. április 15-ig, amíg Farkas István főművei ideiglenesen a Magyar Nemzeti Galériába költöznek, a Kecskeméti Múzeum képzőművészeti állandó kiállítása részben átalakított formában tekinthető meg a Cifrapalota II. emeletén.

Újra megnyitották a Kecskeméti Művésztelep első korszakát (1909-1919) bemutató terem. Olyan remekművekkel, mint például Iványi Grünwald Béla Kertben (1912), Kmetty János A Nyári Kaszinó és park (1912/1913), Lechner Ödön kecskeméti víztorony tervei (1911 és 1912), vagy éppen Perlrott Csaba Vilmos Kálváriája (1911-1912).

Az állandó kiállítás legnagyobb újdonságát azonban a kortárs keresztény művészeti gyűjteményből az alapító kurátor, ifj. Gyergyádesz László által rendezett válogatás képezi. A 2000 óta tartó, és a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálékhoz kapcsolódó módszeres gyűjtői tevékenység révén létrejött, jelenleg már több mint 400 darabot számláló, a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban ma még egyedülállónak tekinthető, speciális kollekció eleddig többet szerepelt vendégkiállításokon, mint a gyűjtemény székhelyén. Legutóbb például majd 60 ezer nézőt előtt a Tihanyi Bencés Apátság termeiben. 

Ezt korrigálandó megkezdte a múzeum Kecskemét legismertebb szecessziós épületének II. emeletén egy majdani új, állandó kiállítási egység létrejöttét. Ezen jelenleg még csak összesen 24 alkotás szerepel: többek között Aknay Jánostól, Dréher Istvántól, Lencsés Idától, Olescher Tamástól, Orosz Istvántól, Prutkay Pétertől és Zelenák Katalintól.