Vádemelés - Hatan a hátsó ülésen, négyen a csomagtartóban

Vissza a címlapra
Vádemelés - Hatan a hátsó ülésen, négyen a csomagtartóban

A Bajai Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva, a csempészett személyek sanyargatásával elkövetett embercsempészés bűntette miatt vádat emelt egy afgán és hat román férfival szemben, akik egy személyautóba zsúfolva 11 afgán migránst szállítottak.

A vád szerint a Budapesten élő afgán férfi 2018 őszén ismerkedett meg a román férfiak egyikével és megállapodtak abban, hogy a román férfi az ismerősei és családtagjai segítségével illegális határátlépők továbbszállítását fogja végezni. Az afgán férfi fizetségül minden szállított személy után 200 eurot ajánlott. Megbeszélték, hogy 11 határsértő szállításához 3 autóra lesz szükség, amelyből kettő a szállítást biztosító ún. felvezető autó. Az afgán vádlott a hat román társával 2018. november 2-án találkozott Budapesten, ahol előleget és a telefonos kapcsolattartáshoz SIM kártyákat adott át részükre, továbbá megadta az illegális határátlépők felvételének pontos helyét. A vádlottak valamennyien tudták, hogy a szállítandó afgán állampolgárok a szerb-magyar határt meg nem engedett módon lépték át.

A megbízásnak megfelelően a román férfiak 2018. november 4-én hajnalban megjelentek három autóval a Bátmonostor közelben lévő találkozási pontnál, ahol egy személyautóba 11 afgán határsértőt zsúfoltak be úgy, hogy egyikük az „anyósülésen", további hatan a hátsó ülésen, míg négyen a csomagtartóban kaptak helyet. A jármű ennyi ember biztonságos szállítására nem volt alkalmas, az utasok a több órásra tervezett úton mozdulni sem tudtak, ráadásul a zsúfoltság miatt az autó levegőtlenné válása is veszélyt jelentett.

A migránsok szállítását biztosító, „előfutó" két járművet a rendőrök az 51. számú főúton igazoltatták. Ezt észlelve a mögöttük lemaradva haladó harmadik jármű román sofőrje megállt és a járművet a 11 afgán utassal hátrahagyva elmenekült a helyszínről. Őt később Baján elfogták.

Az ügyészség a jelenleg letartóztatásban lévő férfiakat az embercsempészés súlyosabban minősülő bűntettével vádolja, ezért velük szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza, továbbá azt, hogy utasítsák ki őket az országból. Bűnösségükről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.