Vádemelés a „kristállyal” kereskedő élettársak ellen

Vissza a címlapra
Vádemelés a „kristállyal” kereskedő élettársak ellen

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt vádat emelt egy kiskunmajsai párral szemben, akik a 2018 februárjában történt lebukásukig, mintegy fél éven át otthonukban etil-hexedron tartalmú port, úgynevezett „kristályt" árultak. (A fotó illusztráció)

A vád szerint az élettársakként Kiskunmajsán élő férfi és nő etil-hexedron tartalmú pszichoaktív anyaggal, úgynevezett „kristállyal" kereskedett, amit 2017 nyarától 2018 februárjáig ismerőseiknek adagonként 500 forintért árultak. A kristályt a férfi szerezte be és otthonukban egy gyógyszeres üvegben tárolta. Abból egy fanyelű kés hegyével mérte ki az adagokat, melyeket alufóliába csomagolva adott át a fogyasztóknak. A fogyasztók több esetben a vádlottak által használt lakóház kamrájában fogyasztották el a kristályt úgy, hogy az alufóliát alulról addig melegítették, míg a rajta lévő anyag gőzölni kezdett, majd a keletkezett gőzt beszívták.

Az értékesítésben a nő is részt vett, több alkalommal a fogyasztókat ő szolgálta ki és a vételárat ő vette át.

A nyomozó hatóság a vádlottak lakásának kamrájában a kristály tárolásához használt gyógyszeres üveget - benne fehér porral -, és az adagoláshoz használt kést, valamint a lakószobában alufóliába csomagolva 3,96 gramm fehér port foglalt le, amely összességében meghaladta a csekély mennyiséget.

A fogyasztókkal és a beszerzési forrást biztosító férfivel szemben külön büntetőeljárás indult.

Az ügyészség az élettársakat mint társtetteseket kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettével vádolja, amely 1-5 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A férfi a vádbeli cselekményt korábbi felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el, ezért vele szemben az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés, míg a női vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy a lefoglalt fehér port, valamint az adagoláshoz használt eszközöket a bíróság kobozza el. Bűnösségükről a Kiskunhalasi Járásbíróság fog dönteni.