Testkamerákat tesztelnek a rendőrök

Vissza a címlapra
Testkamerákat tesztelnek a rendőrök

Egyenruhára rögzíthető testkamerákat tesztel a rendőrség március 15-éig a közutakon. Az eszköz rögzíti a rendőrök intézkedéseit - egyaránt védve a zsaru és az állampolgár érdekeit. A mobiltelefon méretű vevőegységből és a járőrök egyenruhájára rögzíthető apró kamerából álló berendezés próbaüzemét hatvannapos időtartamra rendelték el. (Fotó:AFP)

A próbaüzemen használt kamera egy Európában piacvezető, öltözeten viselhető képrögzítő berendezéseket fejlesztő holland cég gyártmánya.

A felvétel csuklópántra szerelt távirányítóval indítható el és állítható meg. Egyszer az intézkedést végrehajtó, másszor az azt biztosító kolléga szemszögéből készül a felvétel. Az eddigi tapasztalatok szerint az intézkedés jogszerűségének és szakszerűségének dokumentálására célszerűbb, ha a biztosítást végrehajtó járőr rögzíti az eseményeket.

A rendőrségi törvény feljogosítja a rendőröket, hogy felvételt készítsenek a rendőri intézkedésben érintett személyekről, tárgyakról, valamint szabályozza a felvétel felhasználásának, tárolásának módját is.

A kamerákat egyelőre csak az autópálya rendőrségek használják, de várható, hogy rövidesen már a városokban is megjelenik - írja a Zsaru Magazin.

A Blikk pedig úgy tudja, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság a minap közel három tucat ilyen eszköz megvásárlására írt ki közbeszerzési pályázatot. És bár nem filléres történetről van szó, a külföldi tapasztalatok azt mutatják, hogy a befektetés megéri.