Növényvédőszert és gázolajat loptak a TSZ dolgozói

Vissza a címlapra
Növényvédőszert és gázolajat loptak a TSZ dolgozói

A Bajai Járási Ügyészség üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett lopás bűntette miatt vádat emelt egy mezőgazdasági termelőszövetkezet dolgozóival szemben, akik egymással összejátszva apránként összesen 12 millió forint értékű gázolajat és növényvédőszert loptak el munkaadójuktól.

A vádirat szerint az ügy tizennégy vádlottja közül kilencen egy Baja környéki településen működő mezőgazdasági termelőszövetkezet alkalmazottai voltak, akik a földeken gépi munkákra voltak beosztva, egyiküknek műszakvezetőként a vegyszerraktárhoz is hozzáférése volt. Ezek a vádlottak 2017-ben egy korábbi kollégájukkal - az ügy I. rendű vádlottjával - megegyeztek abban, hogy a földek megművelésére használt mezőgazdasági gépek tankjából üzemanyagot, illetve a földekre felhasználásra kiadott növényvédőszerekből különféle fajtájú és kiszerelésű vegyszereket lopnak el. Ennek érdekében az I. rendű vádlott a platós kisteherautójára egy ezer literes, villanymotoros szivattyúval ellátott, egyedi tartályt szerelt fel, amely alkalmas volt arra, hogy a munkagépekből az üzemanyagot kiszivattyúzzák, majd azt az I. rendű vádlott házánál kialakított, számlálóval és tankolópisztollyal ellátott „üzemanyagkúton" leeresszék. Mivel a munkagépek tankját rács védte, a lopáshoz használt szivattyús tartályhoz a vádlottak vékony gégecsövet csatlakoztattak, ami így lehetővé tette az üzemanyag zavartalan kinyerését.

Társaival való egyeztetés után az I. rendű vádlott „tartályos" autójával megjelent a szántóföldeken, ahol a munkagépekből alkalmanként 20-40 liter gázolajat szivattyúztak ki. Az üzemanyag mellett rendszeresen vettek el a földekre kijuttatandó növényvédőszerekből, vegyszerekből és vetőmagokból is, általában olyan mennyiséget, aminek hiánya nem keltett feltűnést.

Az elszállított üzemanyagon és vegyszereken a vádlottak megosztoztak vagy az I. rendű vádlott „kifizette" a többieket, az otthonába szállította és maga értékesítette az ügy további négy vádlottjának, akik tudtak azok bűnös eredetéről.

A vádlottak lebukásukig, 2018 májusáig a sértett TSZ-nek több mint 12 millió forint kárt okoztak, amelynek kisebb része 1.580 liter gázolaj lefoglalásával megtérült.

Az ügyészség a lopásban közreműködő tíz férfit üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett lopás bűntettével, míg a lopott dolgok megvásárlóit orgazdaság bűntettével vádolja. Az ügyészség négy vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés, másik négy vádlottal szemben végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés, további hat társukkal szemben közérdekű munka büntetés kiszabását indítványozza. A szabadlábon védekező vádlottak ügyében a Bajai Járásbíróság fog dönteni.