Nem kerülhet feltételes szabadságra a gólyatáborban szexuális erőszakot elkövető fotós

Vissza a címlapra
Nem kerülhet feltételes szabadságra a gólyatáborban szexuális erőszakot elkövető fotós

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség eredményes fellebbezése folytán az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának (TÓK) fonyódligeti gólyatáborában szexuális erőszakot elkövető fotós nem szabadulhat kedvezménnyel.

A 2014-ben rendezett gólyatáborban fotósként közreműködő és azóta jogerősen elítélt férfi megvert és megerőszakolt egy 19 éves lányt, majd bántalmazással és fenyegetéssel annak tűrésére kényszerítette, hogy róla felvételeket készítsen.

A férfi korábban már követett el hasonló jellegű bűncselekményt: erőszakos közösülés bűntette miatt egy alkalommal felfüggesztett, egy alkalommal pedig végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték. A gólyatábori cselekményért a bíróság 9 év börtönbüntetésre ítélte.

Az elítélt az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben tölti büntetését. A Kecskeméti Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája 2020 júniusában az elítéltet - kifogástalan magatartására tekintettel - feltételes szabadságra bocsátotta.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség büntetés-végrehajtási ügyésze azonban fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, mivel az ügyészség álláspontja szerint a bíróság nem vette figyelembe az elkövetett bűncselekmény jellegét, annak kiemelkedő tárgyi súlyát, az elkövetés módját, valamint az elítélt előéletét, és azt, hogy korábbi büntetései sem tartották vissza újabb nemi erkölcs elleni bűncselekmény elkövetésétől. Mindezek miatt egyrészt a szabadságvesztés egyik célja, a szankció érvényesítése nem valósulna meg, másrészt az elítélt személyisége, előélete arra enged következtetni, hogy a feltételes szabadságra bocsátás a bűnismétlés lehetőségét teremtené meg.

A Kecskeméti Törvényszék másodfokú tanácsa helyt adott az ügyészi fellebbezésnek, kiemelkedően fontosnak értékelve azt a tényt, hogy az elítélt esetében a korábbi büntetések nem bírtak kellő visszatartó erővel.