Megrúgta a kamasz a másikat, aki ebbe majdnem belehalt

Vissza a címlapra
Megrúgta a kamasz a másikat, aki ebbe majdnem belehalt

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és garázdaság vétsége miatt vádat emelt egy 17 éves kiskunhalasi férfi ellen, aki 2018. május 20-án úgy megrúgott egy 17 éves fiatalt, hogy az hanyatt esett és majdnem életveszélyes koponyatörést szenvedett.

A fiatalkorú vádlott és a 17 éves sértett 2018. május 20-án külön baráti társaságban tartózkodott egy kunfehértói szórakozóhely nyitórendezvényén és az este folyamán alkoholt fogyasztottak.

A fiatalkorú vádlott éjfél előtt találkozott egy ismerősével, akit kihívott a szórakozóhely elé megbeszélni azt, hogy miért állít és terjeszt róla valótlan dolgokat. A számonkérés során azonban nézeteltérés alakult ki közöttük, a fiatalkorú vádlott egy alkalommal meglökte az ismerősét, majd ököllel mellkason és szájon vágta. A barátai által lefogott és a helyszínről elvezetett fiatalkorú vádlott e kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy a szórakozóhelyen tartózkodókban megbotránkozást és riadalmat keltsen.

Miután a 17 éves sértett tudomást szerzett arról, hogy barátját a fiatalkorú vádlott megütötte, felháborodásában egy alkalommal ököllel megütötte a fejét. A fiatalkorú vádlott elesett, ám magával rántotta a sértettet, akivel birkózva dulakodni kezdtek. A fiatalkorú vádlottat a jelenlévő barátai lefogták, de kihúzta magát a fogásukból és a földről éppen felálló sértettet egy alkalommal mellkason rúgta. A rúgás következtében a sértett hanyatt esett, fejét a betonozott járdába ütötte és eszméletét elvesztette, a helyszínről mentő szállította kórházba.

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon túl gyógyuló, koponyaalapra terjedő törést és agyrázódást szenvedett. Amennyiben azonban a sérüléseihez koponyaűri vérzés is társult volna, akkor sérülései életveszélyesnek minősültek volna, melynek elmaradása nem a fiatalkorú vádlotton múlt.

A fiatalkorú vádlott a nyomozás során nem tett vallomást, azonban a sértettet meglátogatta a kórházban és bocsánatot kértek egymástól.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség a büntetlen előéletű fiatalkorú vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta pártfogó felügyelet alkalmazása mellett. Az új büntetőeljárási törvény szerint arra az esetre, ha a fiatalkorú vádlott az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismeri, 1 év fiatalkorúak fogházában végrehajtandó, de végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt. A főügyészség a sértettet garázdaság vétsége miatt megrovásban részesítette.

A fiatalkorú vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.