Kerekegyházi „rabszolgatartót” állítanak bíróság elé

Vissza a címlapra
Kerekegyházi „rabszolgatartót” állítanak bíróság elé

A Kecskeméti Járási Ügyészség kényszermunka bűntette miatt vádat emelt egy 53 éves kerekegyházi férfivel szemben, aki fenyegető, bántalmazó fellépésével szociálisan rászorult ismerősét hónapokon keresztül félelemben tartotta és munkára kényszerítette.

Az 53 éves vádlott és az alkalmi munkából élő, iskolázatlan, szintén kerekegyházi sértett régóta ismerte egymást. A tanyán élő vádlott 2017. április elején jól fizető, tartós vályogverési munka ürügyével magához költöztette a sértettet, majd lakhelyéül egy bedeszkázott ablakú, áram nélküli, sötét szobát jelölt ki, amely csak a vádlott által lakott helyiségből volt megközelíthető. Éjszakára a helyiség ajtaját a vádlott úgy rögzítette, hogy azt belülről nem lehetett kinyitni. A vádlott a sértett telefonját is elvette és csak az engedélyével, az ő jelenlétében telefonálhatott. A vádlott a sértettet a „csicskájának" nevezte, egyedül nem engedte sehova.

Az ígért vályogverési munka nem valósult meg, helyette a sértettet erőszakkal és fenyegetéssel a saját lábának, karjának masszírozására, házi munkák elvégzésére, így mosásra, takarításra, mosogatásra, továbbá a tanyán és a vádlott családtagjainál fűnyírásra, favágásra, kőműves munkákra kényszerítette. Félelemkeltés céljából a vádlott a tanyaépületben és a személygépkocsijában több helyen szúró-vágóeszközöket, számszeríjat, fémkardot, bozótvágó kést, fa botot és csúzlit tartott. Hangoztatta, hogy a nyíllal keresztüllövi, a karddal pedig levágja a sértett fejét. Megfenyegette, hogy ha szökni próbál, használni fogja a fegyvereket, ami komoly félelmet keltett a sértettben. Emellett a vádlott napi szinten bántalmazta a sértettet: megpofozta vagy azzal ütötte, ami éppen a kezében volt. Ásónyél darabbal a lába szárát ütötte, de előfordult, hogy a sértettnek ki kellett nyújtania a kezét és a tenyerét ütötte a vádlott.

Ezen több mint 4 hónap alatt a vádlott nem dolgozott, mindvégig a sértett közelében volt és felügyelte őt. A sértett a vádlottól ételt és cigarettát kapott, fizetséget nem. 2017. augusztus 13-án a vádlott már reggel bántalmazta a sértettet és napközben is agresszív volt vele. A sértett koradélután, kihasználva a vádlott lankadó figyelmét, elszökött a tanyáról és segítséget kért.

A vádlott a hónapokig tartó fenyegető, bántalmazó fellépésével a sértettnek jelentős testi és lelki gyötrelmet okozott.

A büntetett előéletű vádlottat az ügyészség a kényszermunka súlyosabban minősülő bűntettével vádolja és vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza, továbbá azt, hogy a lefoglalt bozótvágót, fémkardot, bicskákat a bíróság kobozza el. A férfi bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.