Elítélték a Bartók Béla szobrot ellopó férfit és a társait

Vissza a címlapra
Elítélték a Bartók Béla szobrot ellopó férfit és a társait

A Kecskeméti Járásbíróság - többek között - lopás bűntettében mondta ki bűnösnek azt a 16 éves, a 17 éves és a 27 éves kecskeméti vádlottakat, akik 2017 augusztusa és 2017 októbere között összesen hét alkalommal, sorozatjelleggel követtek el lopásokat Kecskeméten.

Ennek keretében a 27 éves III. r. vádlott 2017. szeptember 7-én 15 óra és 2017. szeptember 8. 10 óra között a kecskeméti Kodály Intézet előtt, a talapzatról lefeszítette a Bartók Béla zeneszerzőt ábrázoló megközelítőleg 3 millió forintot érő mellszobrot, majd eltulajdonította azt. Az fk. I. és a III. r. vádlott 2017. augusztus 19-én egy ingatlan kerítésén átmásztak, ott kutatást végeztek, majd ugyanezen a napon egy későbbi időpontban visszatértek és 54.000 forint értékben ingóságokat kíséreltek meg eltulajdonítani, de tetten érték őket. Továbbá az fk. II. és a III. r. vádlottak 2017. szeptember 13-án egy kecskeméti gyorsétterem elől vittek el egy lezáratlan állapotban lévő motorkerékpárt. Az fk. I. és III. r. vádlottak 2017. október 8-án egy barkácsáruház előtt lévő kutyaházat vittek el úgy, hogy a III. r. vádlott elterelte az áruház biztonsági őrének figyelmét. Másnap a vádlottak az áruházba visszatértek és egy kerti padot kíséreltek meg eltulajdonítani, de a biztonsági őr tetten érte őket. A III. r. vádlott 2017. október 23-án és 2017. november 1-jén egy élelmiszerbolt elől, míg utóbbi napon egy később időpontban a Polgármesteri Hivatal előtti kerékpártárolóból tulajdonított el összesen három kerékpárt.

A bíróság az I. r. vádlottat 200 óra, a II. r. vádlottat 184 óra közérdekű munkára, míg a III. rendű vádlottat 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. A III. rendű vádlottnak a Kecskeméti Megyei Jogú Város Önkormányzata részére kártérítés címén még 3 millió forintot is meg kell fizetnie.

Az ítéletet az fk. II. r., valamint a III. r. vádlott és védője is tudomásul vette, így az ő vonatkozásukban az jogerőre emelkedett, míg az fk. I. r. vádlott törvényes képviselője a tárgyaláson nem volt jelen, ezért ő még a bíróság döntése ellen 3 napig fellebbezést jelenthet be.