Egy hét alatt több mint félmillió gyorshajtóval szemben intézkedtek a rendőrök Európa-szerte

Vissza a címlapra
Egy hét alatt több mint félmillió gyorshajtóval szemben intézkedtek a rendőrök Európa-szerte

Egy hét alatt, 2023. augusztus 7-e és 13-a között több mint félmillió gyorshajtóval szemben intézkedtek a rendőrök Európa-szerte a legutóbbi Roadpol Speed közlekedésrendészeti akció során.

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata Műveleti Csoportjának (Roadpol) éves ellenőrzési terve részeként tartott akcióban 14 európai ország vett részt. A túlzott sebességtúllépés miatt 4.089 sofőr vezetői engedélyét vonták be a helyszínen, vagy megindult a jogosítvány visszavonására irányuló eljárás.

A kontinensen közel félmillió - pontosan 498.569 - gyorshajtót mértek be, Magyarországon a megengedett sebesség túllépése miatt 19.320 esetben intézkedtek. Megállítottak a zsaruk 6.663 járművet, további 12.657 gépkocsinál leállítás nélkül rögzítették a gyorshajtást.

A Roadpol most nyilvánossá tett közleménye kiemeli, hogy Európában naponta átlagosan 70 ember hal meg balesetek következtében, a sérültek száma ennek a többszöröse. A sebesség az ütközés következményeit is befolyásolja. Minél nagyobb a tempó az ütközéskor, annál nagyobb a kár a járműben, de annál súlyosabb a sérülések vagy akár a halál kockázata is.

„Sokan túl gyorsan vezetnek, hogy időt nyerjenek. Az emberek hajlandók nagy kockázatot vállalni néhány perces időmegtakarításért. Ha egy kicsit korábban indulnának, nem kellene túl gyorsan vezetniük, és biztonságosan, stressz nélkül érkeznének meg az úti célhoz" - tanácsolja a Roadpol.

(Forrás: Zsaru Magazin/Police.hu/M. GY.)

FOTÓ: ROADPOL, ZSARU-ARCHÍV

Galéria (4 kép)

Összes kép letöltése