Bíróság elé állították a dámszarvast ellopó három férfit

Vissza a címlapra
Bíróság elé állították a dámszarvast ellopó három férfit

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség lopás vétsége miatt gyorsított eljárásban bíróság elé állított három kisszállási férfit, akik 2020. február 7-én egy balotaszállási erdőnél leütöttek és elloptak egy villanypásztorban fennakadt dámszarvast.

A vád szerint a 73 éves, 21 éves és 34 éves férfiak 2020. február 7-én reggel a legidősebb vádlott autójával utaztak Kisszállásról Balotaszállásra. Ennek során Balotaszállásnál egy erdő melletti csatornaároknál észrevettek egy dámszarvast, ami egy villanypásztort rögzítő madzagban fennakadt.

A vádlottak a közelben megálltak az autóval, majd a két fiatalabb férfi kiszállt a járműből és a 34 éves férfi egy kalapáccsal a vergődő állatot egyszer fejen ütötte, amitől a vad elpusztult. A vádlottak azért akarták ellopni az állatot, hogy később megegyék. Ezután a két férfi a legidősebb vádlott engedélyével berakták a szarvast a gépkocsi csomagtartójába és visszaindultak Kisszállásra, hogy feldolgozzák a vadat.

Nem sokkal később azonban Balotaszállás külterületén, az 53. számú főúton a helyi körzeti megbízott megállította az autót és a vádlottakat tetten érve felfedezte a bűncselekményt. A dámszarvas ellopásával a vádlottak az illetékes vadásztársaságnak mintegy 170.000 forint kárt okoztak, amiből a tetem lefoglalásával 55.000 forint megtérült. A vadásztársaság kérte a meg nem térült kár megtérítését.

A Kiskunhalasi Járási Ügyészség a vádlottakat lopás vétsége miatt 2020. február 20-án állította bíróság elé, ugyanis a vad leütése nem valósított meg állatkínzást. A Kiskunhalasi Járásbíróság a váddal egyezően bűnösnek mondta ki a három férfit lopás vétségében és őket 150.000 forint, illetve 100.000 - 100.000 forint pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a kalapácsot is elkobozta, valamint kötelezte a vádlottakat a meg nem térült kár megfizetésére. Az ítélet jogerős, ellene senki sem fellebbezett.