Bányatavak árterületén termesztették a kannabiszt

Vissza a címlapra
Bányatavak árterületén termesztették a kannabiszt

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedelem bűntette miatt vádat emelt egy lakiteleki férfivel szemben, aki a tőzegbánya tavak melletti árterületen társa segítségével kannabiszt termesztett, amit egy kereskedő társuknak értékesítettek.

A 37 éves lakiteleki férfi elhatározta, hogy nagyobb mennyiségű kannabiszt fog termeszteni és feldolgozni azért, hogy azt értékesítse. Ennek érdekében az interneten különböző fajtájú kannabisz magokat szerzett be, amelyeket 2017 tavaszán a tanyája e célból átalakított helyiségeiben nevelt, majd a beérett növényeket szüretelést követően a padláson szárította.

2017 júniusában a férfi Lakitelek külterületén, a tőzegbánya tavak melletti árterület fákkal és növényekkel erősen benőtt részén három, egymáshoz közel fekvő termőhelyet is kialakított és ott 36 éves társa segítségével 88 tő kannabiszt termesztett. Fiatalabb társa kártevők elleni vegyszereket vásárolt és karókat szerzett be a növények megtámasztására.

A vádlott fiatalabb társa azonban nemcsak az ültetvények gondozásában, hanem a feldolgozott kábítószer-tartalmú növényi anyagok értékesítésében is segített, a későbbi kereskedőtársukkal - egy 45 éves tiszakürti férfival - való kapcsolattartás során közvetített. A közvetítés eredményeként a vádlottak között 2017. szeptember 12-én a bányatavak mellett létrejött találkozón a 45 éves kereskedő férfi 302 gramm növényi ágvégződést vásárolt összesen 300 ezer forint vételárért. A megvásárolt kannabiszt a vevő az autójában cipős dobozba rejtve szállította, amikor a rendőrök rajtaütöttek és a vezetőülés mögötti ülés alatt megtalálták. A növényeket termesztő 37 éves férfinél tartott házkutatás során zsákokban és műanyag tárolókban további mintegy 4,8 kg száraz növényi anyagmaradványt találtak, amelyek hatóanyag tartalma a jelentős mennyiség alsó határának több mint 4,5-szerese. Emellett a nyomozók a tanyán termesztéshez használt trafókat, permetezőgépet és tápoldatokat is lefoglaltak.

A 37 éves vádlottat az ügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer kereskedelem bűntettével vádolja és vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza. Társainak kábítószer kereskedelem bűntette miatt kell felelniük, velük szemben az ügyészség börtönbüntetés kiszabását indítványozza. A jelenleg letartóztatásban lévő 37 éves férfi és szabadlábon lévő két társa bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.