A kiskutyák, és a teherautó vételárával sem számolt el a helvéciai vádlott

Vissza a címlapra
A kiskutyák, és a teherautó vételárával sem számolt el a helvéciai vádlott

A Kecskeméti Járási Ügyészség sikkasztás bűntette miatt vádat emelt egy 46 éves helvéciai férfivel szemben, aki díjazás fejében kiskutyák vevőkhöz történő leszállítását, továbbá teherautó külföldről történő behozatalát vállalta, azonban az átvett vételárral egyik esetben sem számolt el megbízói felé. (A fotó illusztráció)

A vádlott 2018. április 29-én megállapodott a sértettel abban, hogy két fajtiszta kiskutyáját díjazás ellenében a külföldi vevőknek leszállítja, a kutyákért járó összesen 2.800,- euró vételárat pedig átadja megbízója részére. A férfi a kutyákat valóban leszállította a cseh és a német vevők részére, azonban a tőlük átvett vételárat nem adta át a sértettnek, mert a mintegy 870 ezer forintnyi összeget ismeretlen célra fordította.

Hasonlóképpen járt el egy másik megbízójával szemben is, aki a vádlottat 2017. május végén azzal bízta meg, hogy az általa az interneten kiválasztott teherautót külföldről behozza és levizsgáztatva átadja neki. A vádlott közölte a sértettel, hogy másnap indul Németországba, ezért kérte, hogy a kiválasztott tehergépkocsi 5.600,- eurós vételárát a sértett utalja át a bankszámlájára. Ezt a gyanútlan megbízó meg is tette.

A vádlott a bankszámláján jóváírt 1.736.000,- Ft-ot még ugyanezen a napon felvette, majd a sértettet arról tájékoztatta, hogy a kiszemelt autót már másnak eladták. Amikor pedig a sértett a teherautó vételárát visszakérte, a vádlott valótlanul arra hivatkozott, hogy az adóhivatal inkasszózta a számláját, ezért nem tudja visszafizetni az összeget.

Valójában a vádlott a sértett által átutalt vételárat elköltötte. A sértettnek okozott kárból a vádlott utóbb, két részletben összesen 400 ezer forintot megtérített, a fennmaradó mintegy 1,3 millió forint kárra a sértett polgári jogi igényt jelentett be.

A büntetett előéletű férfit az ügyészség kétrendbeli sikkasztás bűntettével vádolja és vele szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza, továbbá azt, hogy a bíróság kötelezze őt a sértetteknek okozott kár megtérítésére. A szabadlábon lévő férfi bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.