7 évről 9 évre súlyosbították a Belize-ben állítólagosan elhunyt kecskeméti adócsaló, O. Gyula büntetését

Vissza a címlapra
7 évről 9 évre súlyosbították a Belize-ben állítólagosan elhunyt kecskeméti adócsaló, O. Gyula büntetését

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az adócsalás bűntette és más bűncselekmények miatt O. Gy. és társai ellen indult büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék elsőfokú ítéletét 2019. december 13-án, pénteken. A 17 vádlott közül a legsúlyosabb büntetést az I. rendű kecskeméti vádlott, O. Gyula kapta, akinek szabadságvesztés büntetését 7 évről 9 évre súlyosította az ítélőtábla. A többi vádlott esetében 1 év és 3 év 6 hónap közötti letöltendő, illetve végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki az ítélőtábla, és volt, aki pénzbüntetést kapott.

Az ítélet indoklása szerint a vádlottak egy része a bűncselekményben játszott szerepéhez mérten törvénysértően, illetve eltúlzottan enyhe büntetést kapott az elsőfokú eljárást lezáró ítéletben, míg néhány vádlott esetében eltúlzottan súlyos volt az elsőfokú ítélet. Emellett a büntetések belső arányossága is megkövetelte, hogy sok ponton megváltoztassa a Szegedi Ítélőtábla a Kecskeméti Törvényszék döntését.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

2008 áprilisa és 2009 áprilisa között a vádlottak az I. rendű vádlott irányítása mellett létrehoztak egy olyan céghálózatot, amelynek a csúcsán két cég állt. Ezek Olaszországból vásároltak papír alapanyagokat és műanyag granulátumot.

A hazai és külföldi gazdasági társaságokból álló hálózat működtetésének az volt a célja, hogy a külföldről érkező és magyarországi értékesítésre szánt áru mozgását, így az áfafizetési kötelezettséget megpróbálják követhetetlenné tenni, és végül Magyarországon jogtalanul igényeljenek vissza áfát. Ez meg is történt: több, mint 14 milliárd forint értékű fiktív számla felhasználásával 2008-ban és 2009-ben mintegy 2,7 milliárd forint adót nem fizettek meg.

A csalás mellett 14 vádlottat pénzmosás bűntettében is bűnösnek talált a bíróság. Ők segédkeztek abban, hogy külföldi gazdasági társaságok bankszámlájára több mint 10 milliárd forintot utaljanak át.

Az elsőfokú eljárás során eltűnt, jelenleg ismeretlen helyen tartózkodó, egyes információk szerint Belize-ben autóbalestben elhunyt I. rendű vádlottat 7 év fegyházra, 10 év közügyektől eltiltásra és 10 millió forint pénzbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék.

A bűnszervezet további 12 tagja különböző időtartamú letöltendő szabadságvesztést kapott, a többi vádlott büntetése végrehajtásában felfüggesztett börtön, illetve pénzbüntetés lett.

Fellebbezéseket követően került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.