19 megye bűnügyi igazgatója tapsolta meg a Bács-Kiskun megyei rendőrt

Vissza a címlapra
19 megye bűnügyi igazgatója tapsolta meg a Bács-Kiskun megyei rendőrt

Nem gyakran történik meg, hogy 19 megye bűnügyi igazgatója tapsol egy főtörzsőrmesternek, ám a Nagybaracskai Rendőrőrs körzeti megbízottja most kiérdemelte az elismerést. Aladics Balázs szakmai érzékenységét Töreki Sándor vezérőrnagy, bűn­ügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes is méltatta, hiszen a főtörzsőrmester gyakorlatilag egyedül tárt fel egy rendkívül súlyos bűncselekményt és még annak elkövetőjét is sikerült azonosítania, illetve elkapnia. (Fotó: Marosfalvi Péter/Rendőrség)

Aladics Balázsban néhány sms-s ébresztett gyanút. Azok nyelvezetére lett figyelmes, és azt a benyomást keltették benne, hogy az üzenetek hamisak. A figyelmes zsaru megérzései helyesnek bizonyultak, ugyanis néhány órával később egy savval szétmaratott, földbe ásott férfi holttestet talált egy dávodi udvaron.

Az intézkedés és a bűncselekmény feltárásának részleteit maga a körzeti megbízott elevenítette fel:

- A július 24-i nap is úgy indult, mint egy átlagos szolgálat - magyarázt. - Miután körbejártam a települést, a polgármesterhez mentem be egyeztetésre. Ő tájékoztatott arról a hozzá befutó információról, hogy a község egyik lakóját a szóbeszéd szerint úgy két hete nem látta senki, foglalkoztatja az embereket, hogy mi lehet vele. Ismertem a címet, odamentem, és csak a férfi élettársát találtam otthon. Elmondtam a jövetelem okát, behívott, hogy odabent beszélgessünk. Az asszony előadta, hogy a keresett férfi nagyjából két hete Németországba ment dolgozni, takarítást vállalt. Állítása szerint ő tartja vele a kapcsolatot, két sms-t említett, majd mutatott meg mobiltelefonján. Kértem, hogy vezessen körbe a házban, ezt meg is tette. Odabent semmi erőszakos bűncselekményre utaló nyomot nem láttam. Ezután a pincét, a padlást és az udvart is átnéztem, egyértelműen gyanús nyomot nem láttam, de feltűnt valami. A kert egyik részén, egy néhány négyzetméteres területen teljesen hiányzott a gaz, és közepesen frissnek tűnő, talán egy-két hetes ásásnyomot láttam ott. Rákérdeztem, hogy honnan ered, azt a választ kaptam, hogy a csatornázás nélküli ingatlanban erre a területrészre ürítik az éjjeliedényt, majd a tartalmát elássák. A magyarázat elfogadható volt, ezért indultam a szomszédokhoz, hogy meghallgassam őket. Egyiküknél, jó ismerősömnél, egy kávé mellett beszélgettünk, és fejben rakosgattam össze a kapott információkat. Éreztem, hogy valami nem stimmel az elém tárt történetben - emlékszik vissza Aladics.

A főtörzsőrmesternek először az üzenetek lettek gyanúsak. Ugyanis az asszony elárulta, hogy az élettársával áprilisban ismerkedtek meg a neten, rövid időn belül pedig ő a férfihoz költözött Baranya megyéből. Kapcsolatukat jónak írta le, ennek bizonyítékául kézzel írott szerelmes leveleket is mutatott a megbízottnak. A zsarunak feltűnt, hogy amíg a kézzel írott levelek gondosan, gyöngybetűkkel jegyzett, hibátlan írások voltak, addig az sms-ek sok helyesírási hibát tartalmaztak, és üzenetük arra korlátozódott, hogy: ne hívjatok, ne írjatok, jól vagyok! A polgármester elmondta, hogy a lakossági jelzés után a férfit számtalanszor próbálta hívni, ám soha nem érte el, a szám mindig ki volt kapcsolva. Az is gondolkodóba ejtette a főtörzsőrmestert, hogy a két üzenet kora hajnalban érkezett a nő készülékére, aki nem válaszolt rájuk, elmondása szerint telefonon sem érdeklődött a férfinál. És ott volt még a felásott föld...

- Ellentmondásra figyeltem fel a nő hivatkozásában, miszerint a megbolygatott részbe az éjelliedény tartalmát földeli el - folytatta Aladics Balázs főtörzsőrmester.

- Ugyanis nem tűnt elég frissnek, rendszeresnek az ásás. Visszamentem, és mondtam, hogy megszemlélném a kertet még egyszer. Ekkor már a nő nem volt olyan együttműködő, mint előző látogatásomkor. Kértem egy ásót, de csak egy kapát kaptam, azzal láttam neki feltárni a gyanús részt. Négy-öt kapavágás után a szerszám egy kötélbe akadt. Megfogtam, húzni kezdtem, és egy rákötött csontdarabot rántottam ki a föld alól. A csont nyomán borzalmas, oszló szag áradt szét, ekkor szinte már biztos voltam abban, hogy valami nagyon nem normális dologra bukkantam. Telefonon a helyszínre hívtam a körzeti orvost, aki megerősítette feltételezésemet: egy emberi lábszárcsont volt a madzagra kötve. Azonnal lezártam a helyszínt, és erősítést kértem a Bajai Rendőrkapitányságról. Az ügy életellenes jellegére tekintettel rövidesen befutottak a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának nyomozói és bűnügyi technikusai. Megérkezésükig felügyeltem a gyanúsítottá előlépő T.-né H. Erzsébet Tündét, aki fokozatosan megtört, és egyre több részletet mondott el a történtekkel kapcsolatban.

Az 52 éves nő ezután azzal állt elő, hogy az élettársa két héttel korábban rosszul lett, majd meghalt, ő pedig megrémült, ekkor kötötte rá a kötelet a lábára, azzal húzta el a feltárt gödörig, és oda eltemette.

Az orvosszakértők azonban a holttest vizsgálata után cáfolták az asszony állításait, ugyanis a tetem fején egy nejlonszatyrot találtak, amit sehogy sem tudtak összefüggésbe hozni a vallomással. További furcsa jelenséget is feltártak: a halál beálltát az asszony beszámolójával egy időre valószínűsítették, több jel is arra utalt, hogy a test valóban két hete feküdt a földben. Alig találtak azonban szövetet a holttesten, a csontok jelentős része is olyan állapotban volt, mint amilyen munkát a természet végez egy kétéves holttest esetében. A nő újabb részleteket árult el, végül ezekből és a helyszíni rekonstrukcióból állt össze a hitelesnek valószínűsített cselekmény.

A gyanúsított ezt követően beismerte, hogy veszekedtek a férfival, minek során egy bottal fejbe vágta őt. A gyanú szerint a vérző fejsebre húzta rá a műanyag zacskót, majd a testet valamiféle savas anyaggal leöntötte Ezért találták meg a holttestet előrehaladott bomlási állapotban. T.-né H. Erzsébet Tündét kihallgatása után őrizetbe vették, és emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak ellene eljárást.

- Példaértékűnek tartom Aladics Balázs főtörzsőrmester alaposságát, amivel nem csupán feltárt egy súlyos bűncselekményt, de azonosította és el is fogta annak elkövetőjét - mondta Töreki Sándor vezérőrnagy, bűn­ügyi országos rendőrfőkapitány-helyettes, amikor a megyei vezetőkkel folytatott megbeszélés előtt jutalmat és elismerést adott át a kiemelkedő eredményt elérő zsarunak.

Az 52 éves nő egyébként jelenleg is letartóztatásban van, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának munkatársai a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat április 7-én adták át a főügyészségnek.

(Zsaru Magazin/Police)