Odüsszeusz kalandjai, avagy a görög és a német kultúra találkozása a Bolyaiban

Vissza a címlapra
Odüsszeusz kalandjai, avagy a görög és a német kultúra találkozása a Bolyaiban

A szekszárdi német színház, a Deutsche Bühne Ungarn (DBU) egy fergeteges előadással látogatott el a Kecskeméti Bolyai János Gimnáziumba. Német nyelven adta elő Odüsszeusz kalandjait a társulat három fiatal tagja.

Zene, ének, bábok, modern nyelvezet, rengeteg humor, multifunkcionális díszletek és meghökkentő kellékek 60 percben. A diákok sorra követhették Odüsszeusz jól ismert kalandjait, megjelent Polüphémosz, Kirké, Kalüpszó, a tettek mezejére lépett Télemakhosz, Odüsszeusz fia és Pallasz Athéné is. Miközben a három színész újabb és újabb szerepbe bújva görgette tovább a cselekményt, varázsolta a nézők elé a legkülönfélébb konyhai eszközök és néhány izgalmas báb segítségével a mitikus helyszíneket és eseményeket, nem mellékesen meglepetésként az előadás végére egy fantasztikus gyros tálat is feltálaltak a meglepett, de annál lelkesebben tapsoló diákközönségnek.

A különleges, olykor groteszk, a mítosz és a hétköznapiság pólusai között ingadozó, esetenként gyermeki szerepjátékba hajló, máskor középkori vándorszínészeket idéző vagy fennkölt dialógusokat megszólaltató előadás a diákok figyelmét Odüsszeusz történetében az alapvető emberi érzésekre irányította. Hűség, gyermeki szeretet, bujaság, szerelemféltés, irigység, butaság, féltékenység, ravaszság, meggondolatlanság, bosszú és hősiesség jellemzi az Odüsszeia szereplőit, akiknek döntéseiben, tetteiben önmagunk hibái, gyengeségei és erényei köszönnek vissza.

Tanúi lehettünk annak, hogy hogyan születik újjá egy több ezer éves alkotás, hogyan lesz friss, aktuális, érdekes és figyelemfelkeltő a diákok számára. Ezt bizonyítja a közönség lelkes nevetése és tapsa az előadás végén.

Galéria (5 kép)

Összes kép letöltése