Kecskeméti Gripenek támogatták az amerikai katonákat

Vissza a címlapra
Kecskeméti Gripenek támogatták az amerikai katonákat

Április elején kezdődött az idei év eddigi legnagyobb magyarországi NATO-gyakorlatának számító Buffalo Ride-17 nevű gyakorlat. Ennek részeként az amerikai 10. páncélos felderítőezred 4. zászlóaljának Apache százada mintegy száztíz fővel hajtotta végre a gyakorlatot a Bakony lábánál elterülő lőtéren. A földi erőket kecskeméti Gripenek „támogatták" a levegőben. (Fotó: Tischler Zoltán)

A szövetséges páncélos felderítők Bradley harcjárművekkel és önjáró aknavetőkkel érkeztek a kiképzésre. Magyar részről körülbelül 45 fő támogatta a kiképzést, de a leglátványosabb hozzájárulást a magyar légierő két Gripen vadászgépe nyújtotta. Farkas Gábor alezredes, az MH 25. Klapka György Lövészdandár 2. lövészzászlóalj parancsnoka a Honvedelem.hu kérdésére elmondta: még külföldön is ritka, hogy egy éles lőgyakorlatot vadászgépek támogassanak, ezért a kiképzés kiértékelése nemcsak az amerikai, de a magyar katonák számára is hasznos tapasztalatokkal jár majd.

Eric Ruff, a 10. páncélos felderítőezred 4. zászlóaljának századosa a gyakorlat után hangsúlyozta: a két nemzet részvételével tartott kiképzések elősegítik például a közös taktikai szemlélet kialakulását. Szavai szerint a magyar fél pontos és hatásos hozzájárulása fontos tapasztalatokkal szolgál az amerikai katonáknak. A százados méltatta a környezetet is, ahol a kiképzés folyt, és hozzátette: ritkán van alkalmuk egy, a központi gyakorlótérhez hasonló kiterjedésű lőtéren begyakorolni a modellezett hadmozdulatokat.