Visszahozták a múltat a Három Gúnárban: ismét felcsendült a kecskeméti étteremben a magyarnóta

Vissza a címlapra
Visszahozták a múltat a Három Gúnárban: ismét felcsendült a kecskeméti étteremben a magyarnóta

Lehet mondani, hogy ma már kuriózum, holott régen általános volt a Három Gúnár étterem új szolgáltatása. 2018. június 1-jén ismét felcsendült az étteremben a magyarnóta, amit szeptember 2-ig, hétfőtől szombatig, naponta átlagosan 3 órán keresztül hallgathatnak a nótázni, mulatni vágyó vendégek.

Az éttermi cigányzenészek szomorú sorsát jellemzi, hogy ma már Magyarországon nincsenek meg azok a helyek, ahol a hatvanas, hetvenes években ezek a zenekarok játszottak. A hanyatlást a nyolcvanas évektől lehetett érezni, az ezredfordulót követően azonban már sehol sem lehetett találni cigányzenészeket az éttermekben.

Ezen a helyzeten kívánt változtatni a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza közös pályázata. Tavaly még csak 12 budapesti étteremben hozták vissza a cigányzenészek által képviselt magyarnótát. Idén viszont Magyarország Kormánya megemelte a támogatásra fordítható keretet, így 75 étterem kapott lehetőséget, hogy cigányzenészeket fogadhasson. Ebből 25 budapesti és 50 pedig vidéki helyszín volt. A vidékiek között van a kecskeméti Három Gúnár étterem is, ahol idén nyáron Fehér Ernő és zenekara szolgáltatja a zenét.

A pályázati nyertes vendéglátó egységekkel a Hagyományok Háza együttműködési megállapodást kötött a program megvalósítására. A megbízási díjról szóló szerződést ugyancsak a Hagyományok Háza kötötte meg a zenészekkel, és ők fizetik a tiszteletdíjukat is.