Vince napi szőlővessző szentelés a Dimenzió Borászatban

Vissza a címlapra
Vince napi szőlővessző szentelés a Dimenzió Borászatban

A Wojtyla Barátság Központ, a Porta Egyesület, a Dimenzió Borászattal karöltve immár 9. alkalommal rendezte meg a Szent Vince napi vesszőszentelést. Az eseményen jelen volt dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere is.


„Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince!" - így tiszteli a néphagyomány Szent Vince a hite miatt vértanúhalált szenvedett diakónus ünnepét, akit a keresztény üldözéseket követően szentté avattak, a szőlő termesztők és a borászok védőszentje lett. A mondóka arra utal, hogy ha nincsenek nagy fagyok, és csapadék is akad bőven, úgy jó bortermésre van kilátás.

2018. január 22-én, hétfőn délelőtt ezt a régi kecskeméti hagyományt elevenítettek fel a Dimenzió Borászat ültetvényében megtartott, a magyar népi kultúrából jól ismert szőlővesszővágással és szenteléssel. A szarkási szőlőben a Város bora díjat eddig három alkalommal megnyert, többszörösen díjnyertes, valamint Virágember-díjjal is kitüntetett Dimenzió Borászat vezetője, Kovácsné Drabant Katalin és a férje, Kovács András fogadták a vendégeket a jó hangulatú Vince napi szertartáson. Köztük dr. Szeberényi Gyula Tamást, Kecskemét alpolgármesterét, valamint a Kunsági Női Borrend borlovag-hölgyeit, és a Mathiász János Borrend borlovagjait, továbbá neves borászokat.

A levágott vesszőkről Szili Gábor borász, borlovag elmondta, a növény egészséges, a szőlő rügyei és a mellékrügyek szép zöldek. A szőlővesszők rugalmasak, beértek, a háncs és a bél aránya a fajtának megfelelő. Ha az enyhe időjárást nem követik komoly fagyok, a hőmérséklet nem csökken mínusz 15 fok alá, nincs okuk aggódniuk a gazdáknak.

A szőlőtőkéket idén dr. Finta József plébános, érseki helynök áldotta meg. Majd a Dimenzió borászatba invitálták a vendégeket, ahol finom falatok és persze a házigazdák kiváló borai várták őket.

Galéria (25 kép)

Összes kép letöltése