VASTAPS NYÁRI SZÍNHÁZ - Nyolc nővel a színpadon

Vissza a címlapra
VASTAPS NYÁRI SZÍNHÁZ - Nyolc nővel a színpadon

Izgalmas krimi-komédiával borzolja a kedélyeket idén nyáron a kecskeméti Vastaps Produkció társulata, akik Robert Thomas: Nyolc nő című bűnügyi bohózatát álmodták színpadra. A darab rendezője Mahalek Gábor a kecskeméti Katona József Színház egykori ügyelője, aki jelenleg a ceglédi Patkós Irma Művészeti Iskolában tanít színészmesterséget, miközben a Pannon Egyetemen dráma- és színházismeret tanári mesterképzését csinálja és a Vastaps Produkció saját tanodájában oktat amatőr felnőtt színészeket.

Hogyan került a Nyolc nő a repertoárba?

A „Tényleg szeretsz?!" című darab sikerét követően tavaly nyáron ültettem el a bogarat Gergely Tamás (a Vastaps Produkció vezetője) fülében, hogy egy új rendezéssel is szeretnék foglalkozni. Cegléden - segédrendezőként - már részt vettem a Nyolc Nő színpadra állításában és nagyon megtetszett nekem ez a mű. Sok elképzelésem volt, amit akkor nem sikerült megvalósítani, mert a segédrendezői poszt nem tette lehetővé, de amikor elkészült az előadás, már tudtam, hogy egyszer egyedül is szeretném megcsinálni. A színházi szövegkönyvből csak néhány részletet emeltem át, de alapvetően a filmes adaptáció szövegére hagyatkozunk, mert az jobban tetszik, élhetőbb.

"Fontos, hogy biztos szereplőkre épülhessen egy darab..."

A színészeket a Vastaps Színjátszó Tanoda tagjai közül én választottam ki. Olvasat alapján mindig van a fejemben egy elképzelés arról, hogy hogyan is nézhetnek ki a szereplők. Nem is tagadom, hogy elsődlegesen a külsőségekre szoktam figyelni. Elképzelem az adott karaktert és megkeresem azt a figurát a környezetből, akihez a leginkább passzol. A fizikai hasonlóság nagy előnye, hogy ha esetleg gyengébben muzsikál is valaki a színpadon, attól még el tudja vinni a szerepet, így nagy melléfogás nem lehet. Ez a stratégia még nem hagyott cserben. Persze az eredeti gárda már a második olvasópróba után megváltozott, mert volt, aki mégsem tudta vállalni a feladatot. Így aztán ávariáltam a szerepköröket és beválogattam új szereplőket is. Nem csak a rendezőnek, de a többi szereplőnek is fontos, hogy biztos emberekre építkezzen a darab.

Mit lehet elárulni a történetből?

Adott egy ház, ami a hatalmas hóviharnak köszönhetően teljesen elszigetelődik a legközelebbi településtől is. Az utak járhatatlanok, a kiszállítók sem vállalják a munkát, így a lakók teljesen magukra vannak utalva. Ebben a házban történik egy gyilkosság. A ház urának hátából egy tőr áll ki és a többi lakó (Nyolc nő) tudja, hogy közülük valaki a gyilkos. Az egyéni és csoportos nyomozások során pedig egyre több csontváz hullik ki a szekrényből és meglepő dolgok derülnek ki a szereplőkről.

"Élvezhető, szórakoztató és izgalmas darab..."

A történet alapvetően krimi, és be kell vallanom, hogy sosem volt a szívem csücske ez a műfaj. A Nyolc nő azért tetszett meg, mert a forma csak ürügy arra, hogy a fantasztikus karaktereken keresztül bemutathassuk, hogyan működnek az emberek szélsőséges helyzetekben. Ehhez jön egy jó szövegezés és az a fajta humor, aminek hatására képesek vagyunk jót mulatni az emberi esendőségen. Teljesen hétköznapi helyzetek, interakciók, viszonyok zajlanak, miközben mégis az egészet átlengi egy nyomozás a gyilkos után. A krimi nehézsége, hogy észben kell tartani a logikai összefüggéseket. Akkor jó a színpadi alkalmazás, ha elrejtünk az előadásban olyan kulcsokat, melyekkel - a szemfüles nézők számára - a megoldás kikövetkeztethető. Nem hivatásos színházi csoport lévén nagyobb a szabadságom, így átugorva az esetleges logikai bakikat egy igazán élvezhető, szórakoztató és izgalmas darabot csinálunk.

Mit jelent számodra amatőr színészekkel dolgozni?

Egyedülálló és fantasztikus dolog az, ami a Vastaps Produkciónál már a kezdetektől fogva adott, vagyis a saját tanoda. A legtöbb - kedvtelésből létrehozott amatőr társulat - nem rendelkezik ilyen szakmai háttérrel. A Vastaps Tanoda kurzusain (éppen most ért véget a harmadik évfolyam) kiváló szakemberektől sajátíthatják el a szakma fortélyait a társulat amatőr tagjai. A rendező pedig nem csak a darabért felel, hanem pedagógus is egyben, aki hagyja, hogy a szereplők egy-egy karakter megformálása során a saját tapasztalatakból, élményeikből építkezzenek. Arra nincs recept, hogy hogyan lesz valakiből színész. A szereplők egyre nyitottabbá válnak a próbák során, rájönnek, hogy egy ilyen helyzetben megmutathatják azt is, ha csúnyák, ha dühösek, ha fáradtak, megküzdenek az egojukkal és -miközben egyre több dolgot tudnak meg önmagukról - folyamatosan csökkenek a tabutémák, a szemérmesség vagy éppen a szégyenlősség. Olyan emberként születnek újjá, akik meg merik mutatni a hibáikat, képesek felvállalni az esendőségüket és ezáltal kiteljesednek a színpadi helyzetekben. Nagy öröm számomra, hogy végigkísérhetem ezeket a személyes és csoportszintű fejlődéseket.

Bajáki Zsani

VASTAPS NYÁRI SZÍNHÁZ

Robert Thomas:

NYOLC NŐ

bűnügyi komédia

fordította: Vinkó József

2019. június 22. (SZO) 17 óra és 20 óra

Kelemen László Kamaraszínház

Kecskemét, Rákóczi út 15. (régi Városi Mozi)

SZEREPOSZTÁS

Gaby, az anya..............................HOMOKI IVETT

Susanne, az idősebb lánya.............LIPPAI REGINA

Catherine, a fiatalabb lánya.............MOLNÁR SÁRA

Louise, az új szobalány..............MAROZSI NOELLA

Nagyi........................................TURI GABRIELLA

Augustine, Gaby nővére ......................MIHÁLY ÉVA

Chanel, a házvezetőnő......................LÁSZLÓ IRÉN

Pierette .....................................KÓMÁR ESZTER

Grafika...........................................Szomjú Csaba

Fodrász......................................L.Tóth Zsuzsanna

Technika..................................................Szelei István

Szervezés........................................Kómár Eszter

Producer........................................Gergely Tamás

Rendező...............MAHALEK GÁBOR

Jegyek kaphatók:

Katona József Színház jegyirodájában

Kecskemét, Katona József tér 5. (Tel.: 76/501-174)

Kelemen László Kamaraszínház jegyirodájában

Kecskemét, Rákóczi út 15. (Tel.: 76/501-176)

INTERNETES JEGYRENDELÉS:

  jegy@vastapsprodukcio.hu e-mail címen

Jegyár: 2500.-Ft

www.vastapsprodukcio.hu; www.facebook.hu/vastapsprodukcio

A VASTAPS NYÁRI SZÍNHÁZ TÁMOGATÓJA: BBS Nyílászáró Center Kft (www.bbscenter.hu)

Az előadás a jogtulajdonos engedélyével; az SACD Francia Jogvédő Társaság és a HoFra Színházi és Irodalmi Ügynökség Kft. közvetítésével jött létre.

Galéria (9 kép)

Összes kép letöltése