Vasárnap kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Vissza a címlapra
Vasárnap kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten

Két hét alatt tíz koncert, két kiállítás, filmvetítések, táncszínházi előadás és térzene is várja az érdeklődőket a vasárnap kezdődő Kodály Művészeti Fesztiválon Kecskeméten.

Az eseménysorozatot beharangozó szerda délelőtti sajtótájékoztatón - melyen a városvezetést Hörcsök Imre önkormányzati képviselő, a a kecskeméti Értékmegőrzési Bizottság elnöke képviselte - elhangzott: az idei Kodály Művészeti Fesztivál - a Kodály-emlékév részeként - Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulója jegyében zajlik. A kettős évforduló tiszteletére a július 28-ig tartó programsorozat középpontjába Kodály zeneszerzői munkássága került.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézete és a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ közös szervezésében zajló fesztiválon a hagyományokhoz híven idén is széles zenei kínálattal várják az érdeklődőket.

Az összművészeti rendezvénysorozatban a színvonalas zenei programok idén a Kecskemét City Balett közreműködésével táncszínházi előadással, valamint kiállításokkal és filmvetítésekkel is kiegészülnek. A fesztivál ideje alatt a Főtér különböző pontjain esténként örömzenélést tartanak a kecskeméti Kodály Iskola zeneművészeti szakközépiskolásai.

Nemes László Norbert, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének igazgatója hangsúlyozta: a magyar és nemzetközi zenei élet legkiválóbb előadóit és művészeit hívták meg Kecskemétre.

A fesztivál nyitóhangversenye Kodály Zoltán Székelyfonójának koncertszerű előadása lesz, amelyen a szólisták mellett a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a Magyar Rádió Énekkara is közreműködik. Sebestyén Márta népdalénekes egész estés műsorral tiszteleg a népzenekutató, zeneszerző és pedagógus munkássága előtt, de hallható lesz Kecskeméten a Kelemen Kvartett játéka is.

Kiemelt szempont minden évben lehetőséget teremteni tehetséges fiatalok bemutatkozására is, így az idei fesztiválon Kodály-dalokat ad elő Horti Lilla, a Zeneakadémia hallgatója és Pataki Bence pécsi egyetemista. Különleges zenei élménynek ígérkezik az Amadinda ütőhangszeres együttes játéka is, akik ifjú kecskeméti tehetségekkel készülnek közös hangversenyre.

Három vendégkórus koncertje is szerepel a programok között, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, a Holland Nemzeti Ifjúsági Kórus, valamint az amerikai Columbus Gyermekkar is Kecskemétre látogat.

A gyermekeknek az Apnoé zenekar játszik majd.

A Kodály Művészeti Fesztivál záró koncertjét a debreceni filharmonikusok tartják majd, akik 2011. óta viselik Kodály Zoltán nevét. A hangverseny végén a közönség is csatlakozhat a zenekarhoz, hogy együtt adják elő a zeneszerző Esti dal című művét.

A programsorozathoz két képzőművészeti kiállítás is kapcsolódik: Domján 110 címmel a fametszés világhírű mestere, Domján József munkáiból nyílik tárlat, de a Kodály Intézet saját tulajdonú műalkotásait is a nagyközönség elé tárja a fesztivál idejére, így láthatóak lesznek Pátzay Pál, Kass János, Kő Pál, Nagy István, Patay László, Székely Piroska és Varga Győző munkái.

Kéri Laura, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kodály Zenepedagógia Intézetének igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: a fesztivál ideje alatt az intézet szervezésében zajlik a 29. Nemzetközi Kodály Szeminárium. A jelentkezők különféle kurzusokon képezhetik magukat. Szerveztek zenepedagógiai kurzust, karvezetői és szólóének mesterkurzust, de lesz egy zeneszerzői gyakorlatok elnevezésű kreatív műhelyfoglalkozás is.

A szakmai foglalkozásokra 34 ország mintegy 160 résztvevője jelentkezett. A szinte valamennyi európai ország mellett Argentínából, Ausztráliából, Brazíliából, Chiléből, Columbiából, Dél-Koreából, Kanadából, Indiából és idén először Egyiptomból és Iránból is érkeznek Kecskemétre tanulni vágyó növendékek és zenepedagógusok és karvezetők.

A fesztivál létrejötte az 1970-es évekre nyúlik vissza. 47 évvel ezelőtt szervezték meg ugyanis az első Kodály-szemináriumot, melyet egy hangversenysorozat is kísért. Ebből nőtt ki a Kodály Művészeti Fesztivál, amit 1975 óta kétévente, 2010-től pedig évente rendeznek meg Kecskeméten. A hagyományosan július második felében zajló programsorozat résztvevői nemcsak a klasszikus zene kiválóságaival találkozhatnak, hanem egyúttal körbejárhatják a város templomait, nevezetes épületeit, hiszen a hangversenyek mindig más és más impozáns helyen várják a közönséget.

(MTI)

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK:

Vasárnap a Székelyfonóval kezdődik a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskemét főterén

Galéria (4 kép)

Összes kép letöltése