Várhatóan még márciusban megkezdődik a Városháza teljes felújítása

Vissza a címlapra
Várhatóan még márciusban megkezdődik a Városháza teljes felújítása

Távolról ugyan még mindig gyönyörű, közelről azonban ez már nehezen mondható el a Kecskeméti Városházáról. Megérett a teljes felújításra, ami néhány hét múlva kezdődik el. Erről, illetve ennek részleteiről tájékoztatták az újságírókat a helyszínen, szerdán Szemereyné Pataki Klaudia polgármester, dr. Bényi Krisztina, a Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos, helyettes államtitkár, dr. Virág Zsolt projektmenedzser, a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezetője, Öveges László kecskeméti főépítész és Balogh Zoltán, Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Pályázatkezelési és Közbeszerzési Osztályának osztályvezetője.

- Ha körbejárjuk az épületet, akkor legalább 5 beavatkozási időszakot látunk rajta - mondta az épület előtt Öveges László. - Most viszont eljött az idő, amikor ez az önkormányzat végre teljes körű felújítást - ezt külön is hangsúlyozom - jelenthet be. Ami egy-két héten belül meg is kezdődik.

Első lépcsőben körbeállványozzák a városházát. Ez közel 7 ezer négyzetméternyi homlokzati felületet jelent. Majd megtörténik a teljes tetőzet cseréje új, Zsolnay kerámia cserepekkel. Valamint lecserélik kívül és belül az összes, 28 fajtájú, közel 300 darab nyílászárót is. A külső felújítás lesz a leglátványosabb szakasza az építkezésnek: a kecskemétieket és a turistákat is leginkább ez fogja majd érdekelni.

A bejáratnál nem csak restaurálják a díszítő festést, hanem az ügyfelek és a turisták fogadását szolgáló, a kornak megfelelő ügyfélfogadót létesítenek. Megújul itt is a burkolat, ami akadálymentes közlekedést tesz lehetővé.

A városháza belső udvara szintén megújul majd. Mind homlokzatában, mind cserépfedésében, burkolatában és növényzetében is: ez utóbbi még gazdagabb lesz. Sajnos a két, terebélyes császárfát már nem lehet megmenteni: hiába is tett meg értük mindent az elmúlt 7 évben az önkormányzat. Lejárt felettük az idő...

A hátsó bejárat a felújítás után a korábbinál jelentősebb szerepet kap majd. Itt kap helyet a lift is, aminek egy lépcsősor közepén találtak rendkívül ideális helyet.

A díszterem festése és freskói a közelmúltban jelentősen megújultak, azonban ettől függetlenül nem kerüli el a felújítás ezt a termet sem. Itt az elnöki pulpitus, az írnoki székek, valamennyi képviselői hely, a padozat és az oldalburkolat is meg fog újulni.

Az újságírói bejárást követő sajtótájékoztatón Balogh Zoltán összegezte a teljes megújítást. Eszerint elkészül a teljes tetőcsere, felülvizsgálják az összes faszerkezetet - szükség esetén ezeket cserélik -, megújul a födémszerkezet, és a homlokzat az eredeti állapot szerint, valamint új nyílászárók kerülnek az épületbe.

A belső padlózat megújul, fa-, fém-, és bőrrestaurálással megszépül a díszterem, az elavult elektromos hálózatot felújítják, megvalósul a gépészeti és fűtési beavatkozás, megújítás. Végül pedig akadálymentessé válik az épület, amit egy lifttel oldanak majd meg.

Mint elhangzott, a kivitelezés várhatóan 22 hónapot vesz majd igénybe.

Újságírói kérdésre pedig azt a tájékoztatás adták a bejáráson, hogy a turisták által is kedvelt harangjáték egy jó ideig elhallgat majd. A munkálatok alatt ugyanis védeni kell a portól és a szennyeződéstől is.

Galéria (35 kép)

Összes kép letöltése