Újabb milliárdos számlagyár bukott le Kecskeméten

Vissza a címlapra

A májusban első fokon elítélt kecskeméti számlagyárost újabb ügyben vették őrizetbe a NAV pénzügyi nyomozói. Új számlagyárával csaknem négymilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek. Az akció mérlege: 26 gyanúsított, 14 személy őrizetbe vétele, és 9 milliárd forint értékű vagyon zárolása. 

A dél-alföldi pénzügyi nyomozók évekkel ezelőtt buktatták le a számlagyárost, akit a bíróság még nem jogerősen négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélt. Miközben ügye a bíróságon zajlott, a gyanú szerint újabb számlagyár szervezésébe, működtetésébe kezdett. Nagyon igyekezett, hogy ne bukjon le, ezért egyetlen céget sem íratott a nevére. A fiktív cégek élére pár tízezer forintért nehéz anyagi körülmények között élő stróman ügyvezetők kerültek.

A számlagyárosnak négy segítője volt: ők a fiktív számlák gyártását, a pénz bankszámlákon való átfuttatását és a stróman ügyvezetők beszervezését intézték.

A megrendelők igényeinek megfelelően étolajról, kávéról, édesítőszerről, leveskockáról, de napszemüvegről, nyakláncról és akár szójáról is állítottak ki számlákat, amelyekkel a számlákat felhasználó cégek csaknem négymilliárd forinttal csökkentették általános forgalmi adójukat. 

Több mint 240 pénzügyi nyomozó, pénzügyőr és informatikus több akcióban dolgozott azon, hogy az ország 73 pontján lefoglalják a bizonyítékokat és az okozott kár megtérülését szolgáló kilencmilliárd forintos vagyont. Ingatlanokat, járműveket, követeléseket és az elkövetőknél talált több millió forint készpénzt is zárolták. Az elkövetőket üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként. 

A számlagyár kecskeméti vezetője és tizenegy társa - a szerkesztő információi szerint ismert kecskeméti személyekről van szó - előzetes letartóztatásban, további két gyanúsított házi őrizetben várja a nyomozás befejezését. Az előzetes letartóztatásban lévő személyek között van több, nagy forgalmat bonyolító cég ügyvezetője, illetve üzletkötője is, akik cégük valós tevékenysége mellett fiktív számlákkal csökkentették fizetendő adójukat.

A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás esetén akár húsz évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.